30 Ocak 2016 Cumartesi 17:41
ZİKA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ AÇIKLANDI


 
Amerika kıtasında görünen Zika Virusü Avrupa'da da görülmeye başlandı. Son olarak bugün Almanya'da 5 kişi'de daha görüldüğü açıklandı. Avrupa'da ilk Norveç'te görülen Zika virüsü hızlı bir şekilde her yere yayılıyor.

Dünya'nın her tarafında yaşayan insanlar zika virusü'nün kendilerine bulaşacakları için tedirgim içerisindeler. İnsanlarzika virus belirtileri nelerdir diye merak ediyor. Tüm dünya'nın korktuğuZika virus nedir? Zika virüsü nedir sorusunun detaylı cevabı haber detayında yer alıyor.
 
ZİKA VİRUS NEDİR
 
İlk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılarak, Brezilya’da patlak verdi. Araştırmacılar, Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılan hastalıkla yeni doğan bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali (küçük kafa yapısı)" görülmesi arasında güçlü bir ilişki olduğuna işaret ediyor. Şimdiye kadar, Zika virüsü taşıyan 51 bebeğin hayatını kaybettiği biliniyor.
 
ZİKA VİRUS BELİRTİLERİ
 
Hastalığın yüksek ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunuyor. Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğunda hastalık belirtilerini göstermiyor ve kişi rahatsızlanmıyor. Virüsün kan nakli, perinatal ve az bir ihtimal de olsa cinsel ilişki yoluyla yayıldığı biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 23 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurdu. Virüsün Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görüldüğünü belirten DSÖ, virüs riskinin 2010 yılından bu yana 30 kat arttığını kaydetti. Brezilya sağlık yetkilileri, ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğunu bildirdi. Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali" teşhisi konuldu. Son olarak Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklandı.
 
ZİKA VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI
 
Hastalık için özgün bir tedavi ya da önleyici aşılar, henüz geliştirilemedi. BBC muhabiri James Cook'un haberine göre, Zika virüsünü araştıran ABD’li bilim insanları, “virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi”. Brezilya’lı yetkililer ise, beş yıl içinde aşının geliştirilebileceği görüşünde. Türkiye sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında ise tedavi için dinlenme, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılması önerildi ve “Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur” denildi. Yetkililer tarafından, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiği vurgusu yapıldı. Bakanlık, korunma için sivrisinek kovucular kullanmak ve uzun kollu kıyafetler giymek, sineklerden arındırılmış mekanları seçmek gibi önerilerde bulundu.
 
VİRÜSE DÜNYA'NIN TEPKİSİ
 
Brezilya, "rekor sürede" bir Zika aşısı geliştirilmesi için fon ayırdı ve bakanlık, aynı sivrisineğin bulaştırdığı “Dang Humması” ve “Chikungunya” virüslerini de hızlı bir şekilde teşhis edebilmek için araştırmaları hızlandırdı. ABD Başkanı Barack Obama, salgın tehdidi karşısında acil eyleme geçilmesi uyarısında bulundu ve olası tedavi ve önlemlere yönelik araştırmaların genişletilmesi için çağrı yaptı. Ayrıca ABD’li yetkililer, hamile kadınların Brezilya, El Salvador, Fransız Guyanası, Guatemalai Kolombiya gibi 10’dan fazla ülkeye seyahat etmekten kaçınması için uyarı yayınladı. El Salvador Sağlık Politikası Bakan Yardımcısı Eduardo Espinoza da, kadınlara iki sene çocuk yapmaktan kaçınmaları ve aile planlamasına eğilmeleri çağrısında bulundu.
 
ANNE RAHMİ İÇİNDE DOĞAL TÜP BEBEK GELİYOR
 
Tıp alanında yeni gelişmelerin olduğunu da belirten Doç. Dr. Öner, rahmin içinde oluşturulan doğal tüp bebeklerin gündemde olduğunu söyledi. Öner, şöyle konuştu: "Amerika'da laboratuvar ortamında değil, anne rahminde oluşturulan tüp bebekle gebelik elde edilmeye başlandı. Yeni teknikte toplanmış yumurta ve spermi anne rahminde bir araya getirerek doğala en yakın şekilde oluşturulmuş embriyoları anne rahmine bırakıyorlar. Embriyo oluşturmak için ayrı bir medyuma ihtiyaç duyulmadığından maliyetin azalacağı da bildirildi. Ayrıca laboratuvar şartlarında medyumda oluşturulan embriyolarda genetik hastalık oranının arttığı gözlemlendi. Bu doğal yöntemle bu riskte azalmış oldu. Tüp bebek yönteminde görülen hızlı yenilikleri takip etmek bile zorlaştı. Herkes en iyi başarıyı elde etme yolunda ilerliyor. Tüm yöntemler doğal yönteme yakını taklit etmenin başarıyı arttırdığı yönünde sonuçlar vermektedir. Sadece yumurta ve sperm elde etmek yeterli değil en iyi yumurtayı en iyi spermle buluşturup en kaliteli embriyoyu rahime transfer etmek ve rahimin de bu embriyoyu kabul etmesi gerekir ki gebelik devam edebilsin. Tüp bebeğin başarısı eve götürülen sağlıklı bebekle ölçülmektedir."
 
Güney Amerika'da binlerce bebeğin beyinlerine hasar veren Zika virüsü hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) korkutan açıklama… WHO yetkilileri virüsün 3-4 milyon kişide görülmesinin beklendiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü bugün Güney Amerika’da ortaya çıkan ve son günlerde Avrupa’ya da sıçrayan Zika virüsü sebebiyle acil bir toplantı gerçekleştirdi. WHO Direktörü Dr. Margaret Chan virüsün, “çok hızlı yayıldığını” açıkladı. Bebeklerin küçük beyinle doğmasına neden olan mikrosefali hastalığıyla direkt bağlantısı olup olmadığının kesin olarak bilinmediği belirtilse de, “alarm seviyesinin oldukça yüksek” olduğunu duyuruldu.

Son Güncelleme: 30.01.2016 17:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.