06 Haziran 2018 Çarşamba 08:57
3 Aylık Ömründe 2 Yıllık Hastalığı Yendi

Karaciğerinde tenis topu büyüklüğünde tümörler vardı. Dünyanın önde gelen kanser araştırma kuruluşlarındanABD merkezli Ulusal Kanser Enstitüsü ise 49 yaşındaki Perkins’e yeni bir terapi uyguladı. Tıp dünyasını heyecanlandıran tedavide, hastanın kendi akyuvarları ile bazı ilaçlar kullanılıyor.

Terapi ‘düşmanını tanı’ yöntemiyle başlıyor

Önce tümörün genetiği ve geçirdiği mutasyonlar inceleniyor. Kanser böylece bağışıklık sisteminde daha görünür oluyor. Hastanın bağışıklık sistemi zaten tümörlere karşı savaşıyor ama akyuvarlar ile kanser arasındaki mücadelede yenik düşüyor. Perkins’in hastalığında 62 genetik anomaliden sadece 4’ü kansere saldırabilecek durumda.

Doktorlar avına devam ediyor

Göğüs taramalarında kanseri öldürebilecek olan akyuvarlar saptanıyor. Sayıca yetersiz olan bu hücreler laboratuarda çoğaltılıyor. Perkins’in vücuduna yeniden enjekte edilen 90 milyar hücreye destek için ilaç tedavisi de uygulanıyor. Judy Perkins, daha tedavinin bitiminden bir hafta sonra vücudunda bir değişiklik hissettiğini söylüyor.

BBC’ye konuşan Perkins “Göğsümdeki tümörün giderek küçüldüğünü hissediyordum. Bir iki hafta sonraysa tamamen kayboldu” diyor. Perkins tedavi sonrasında yaptırdığı ilk göğüs taramasını unutmuyor. Doktorlarla beraber heyecandan zıplamaya başlayan kadın, işte o zaman beklediği sözleri işitmiş: “İyileşebilirsin.”

Perkins şimdi hayatın tadını çıkarıyor. Sırt çantasını toplayıp seyahat ediyor, deniz kanosuyla geziyor.

Florida’nın etrafındaki 5 haftalık seyri yeni bitmiş.

Yaşayan ilaç yöntemiyle iyileşti

Doktorlar, bu teknoloji için “yaşayan ilaç” tanımını yapıyor çünkü hastanın kendi canlı hücrelerinden üretiliyor. BBC’ye konuşan Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Dr. Steven Rosenberg “Akla hayale gelebilecek en kişiye özel tedavi yönteminden bahsediyoruz” diyor. Tedavi sadece bir hastada denendi ve bulguların doğrulanması için daha çok deney yapılması gerekecek. Kanser hastalarındaki bağışıklık tedavisi için en büyük zorluk bazı hastalarda işe yararken çoğunlukta işe yaramaması. Buna rağmen “her kanser hastasına özel ilaç tedavisinin” yeni terapiler için önemli bir adım olduğu düşünülüyor.

Son Güncelleme: 06.06.2018 10:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.