19 Ocak 2018 Cuma 10:37
Ateşlenmenin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Ateş Düşürülür?

Beyin tarafından bir termostat ile kontrol edilen vücut ısısının yükselmesi durumunda ateşlenme başlar. Titreme ve terleme ile devam eder. Hastalanıldığında ortaya çıkan ateşlenmenin nedenleri etiketi ile baş ağrısı, adale ağrıları, iştahsızlık ve halsizlikte görülmeye başlayabilir. Sağlıklı bir insanın vücut ısısı gün içerisinde metabolizmaya bağlı olarak küçük değişiklikler geçirebilir. Bu ufak dalgalanmalar vücudumuzda bir savaşın başladığını gösterir. Yükselen vücut ısısıyla ortaya çıkan ateş bize karşı değil bizim yanımızda mikroplara karşı savaşır. Vücudumuzun en önemli savunma silahlarından biri ateştir.

Ateşlenmenin nedenleri nelerdir?

Birçok enfeksiyon vücudumuzda ateşlenme yapabilir. Yetişkinler de en sık olarak grip, soğuk algınlığı, sinüzit, kulak burun boğaz iltihapları, zatürree verem ve menenjit gibi hastalıkların belirtileri olarak ateşlenme görülmektedir. Ayrıca eklem romatizmaları, toplardamar tıkanmaları, kan ve lenf kanseri de yüksek ateş yapmaktadır. Bazı hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan ilaçların yan etkilerine ateşlenme vardır. Kullanılan bu ilaçlara en basit örnek antibiyotiklerdir. Hiçbir enfeksiyon olmamasına karşın vücutta bulunamayan gizli bir apsede gizli ateşe neden olabilir.

Yetişkinlerde ateş ölçümü

Cıvalı termometreler yardımıyla koltuk altından ölçülebilir. Termometrenin 0 derecede olduğuna dikkat edilmelidir. Bunun için termometre iyice sallanarak metal kısmı koltuk altına değecek şekilde yatay biçimde yerleştirilir. 3 dakika bekledikten sonra termometreyi alabilirsiniz. Eğer derece 38’in üzerindeyse yüksek ateş nedeniyle hemen çeşitli önlemler alınmalıdır. Yarım saatte bir ateş ölçülerek kontrol altında tutulur. Eğer düşmediyse doktora başvurmak gerekir.

Yetişkin kadınlarda menopoz döneminde yaygın olarak ateş yükselmesi görülür. Bazı kadınlar bu durumdan hiç etkilenmezken bazıları gün içerisinde birçok kez ve şiddetli şekilde olur. Bu dönemde 1-2 yıl geçtikten sonra ateşlenme kaybolur. Ayrıca günümüzde bolca tüketilen cay ve kahve de bulunan maddeler nedeniyle vücut metabolizması arttığından kan akışı hızlanarak vücut ısısı artabilir. Özellikle sıcak havalarda güneş çarpması da ateşlenmenin nedenler etiketi arasında sayılmaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.