29 Ağustos 2018 Çarşamba 18:37
Çükündür Nedir? Çükündür'ün Faydaları ve Yemekleri Nelerdir?

ÇÜKÜNDÜR NEDİR?

Ispanakgiller/ chenopodiaceae ailesindendir. Karadeniz ve Ege bölgelerinde halk arasında kırmızı pancar “çükündür” olarak bilinir. Ülkemizde hemen her bölgede yetişmektedir Başka bir ifade ile çükündür, kırmızı renkli şeker pancarıdır. Tatlı olanları patates gibi haşlanarak yenir, meşrubatı yapılır ve diğerlerinden ise turşu yapılır. Yaprakları bildiğimiz pazı bitkisidir

İNSAN VÜCUDUNA FAYDALARI NELERDİR?

Çükündür alyuvarların oluşmasında rol oynar. çükündürün suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan çükündürün suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda olumlu derecede yükseltir. Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine çükündür suyudur. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş çükündür (kırmızı pancar), karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safrakesesini derinlemesine temizler. Pişirilmiş ve ezilmiş çükündür (kırmızı pancar) şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir. Çükündür suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir. Çükündür yüksek oranda potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

VİTAMİN VE MİNERAL ZENGİNİ: ÇÜKÜNDÜR

A, B, C ve P vitaminleri bakımından zengindir... Serinletici, iştah açıcı, besleyici bir bitkidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Çükündürde (kırmızı pancarda) aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur.

ÇÜKÜNDÜR YEMEKLERİ

Çükündür Haşlaması

Topraktan taze olarak sökülen çükündürler iyice yıkanır ve saçakları güzelce ayıklanır. Sonra büyükçe bir kapla suda, çokça (3-4 saat kadar) haşlanır. Haşlanan çükündürler sudan alınarak dışları soyulur ve dilimler haline getirilerek tabaklara dizilir, üzerine yoğurt dökülür ve maydanoz gibi yeşillikler konarak süslendikten sonra servis yapılır.

Çükündür Tiridi

Tepsiye dizilmiş olan dilimler üzerine çükündür şırası sızdırılarak daha fazla tatlandırılır. Eğer istenirse, daha sonra üzerine yoğurt ve onun üzerine de (tuzsuz ya da az tuzlu) kızarmış tereyağı dökülerek servis yapılır.

Çükündür Kavurması

Haşlanmış ve soyulmuş olan çükündürler rendelenir (ya da yaprakları doğranır). Bir tencerede kızdırdığımız yağ ile pişene kadar karıştırılarak kavrulur. Tatlı özelliği olduğundan dolayı tuz veya baharat ilave edilmeden servis yapılır. Arzu edilirse üzerine yoğurt dökülebilir.

Yoğurtlu Çükündür

Pişmiş ve soyulmuş çükündür kuşbaşı gibi doğranarak küçük parçalara ayrılır, tabaklara konduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve servis yapılır.

Çükündür Sirkelisi

Haşlanan çükündürler daire şeklinde ve iki santim kalınlığında doğranarak tuzsuz sirkeli su ile turşu şeklinde kurulur. Ve sirkeli suda bir iki hafta bekletildikten sonra tüketilmeye başlanır. Kışlık olarak da yapılır ve mayhoş bir tadı olur bir nevi tadı şalgam suyunu andırır.

Çükündür Salatası

Çok iyi temizlenmiş olan çükündürler çok ince olarak rendelenir ve taze yaprakları çok ince olarak bıçak yardımıyla kıyılır; hazırlanmış olan salatanın üzerine serpiştirilir ve karıştırılır.

Çükündür (Pancar Turşusu)

Rakı masasının olmazsa olmazlarından biri de turşudur. Kolay bir turşu yapalım sizlerle. Yerel ismiyle çükündür yaygın ismiyle pancar turşusu..

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.