03 Şubat 2018 Cumartesi 17:39
Diş Eti Rahatsızlığı Olanlar Dikkat! Alzheimer'e Neden olabilir

Diş eti hastalığı nedeni ile tetiklenen bir bağışıklık reaksiyonun beyni etkilemesinin mümkün olduğunu belirten Protez Uzmanı İlker Arslan, diş eti hastalığının Alzheimer'a neden olduğunu söyledi. Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez Uzmanı İlker Arslan, "Bilindiği üzere diş etleri, ağız ve dişlerin alt yapısını oluşturuyor. Diş ile diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada yaşanan en önemli sağlık sorunları arasında yer almasına rağmen, maalesef gereken önem yeterince gösterilemiyor. Halbuki ağız ve diş sağlığının bozulması, vücutta ki diğer organları da olumsuz yönde etkiliyor" dedi.


Diş eti hastalıklarının diş, diş etleri ve çevresindeki dokuyu etkileyen bir lokal enfeksiyon iken, aynı zamanda genel sağlık üzerinde de çok olumsuz etkilerinin olabildiğini ifade eden Diş Hekimi Arslan, Alzheimer hastalığı üzerinde yapılan araştırmalar ise, bazı faktörlerin bu hastalığa yakalanma riskini arttırdığı sonucuna yöneliktir. Alzheimer hastalığı demansın en yaygın formudur ve ölüm oranı çok yüksektir. Bu rejeneratif hastalığın her yıl hızla artmaya devam ettiği görülmektedir. Bunun en sık görülen risk faktörleri yaşlılık, ve aile öyküsüdür. Alzheimer hastalığından muzdarip hastaların çoğunda diş eti hastalığı diş eti hastalığı da görülmüştür" diye konuştu.

PORPHYROMONAS GİNGİVALİS BAKTERİSİNE DİKKAT

Her 10 Alzheimer hastasından 4'ünün beyninde diş eti iltihabına neden olan Porphyromonas Gingivalis bakterisine rastlandığını kaydeden Dt. Arslan, "Kan dolaşımına karışan bakteri kolayca beyin dokusuna nüfuz ederek beyine yerleşiyor ve iltihaplanmaya, tahribata ve sinir hücrelerinin zarar görmesine neden oluyor. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi sağlıklı yaşama ek olarak dişlerin her gün doğru tekniklerle en az iki kere iki dakikalığına fırçalanması, her gün en az bir kez diş ipi kullanılması, yılda en az iki kez diş hekimi kontrolünden geçilmesi ve sigaranın bırakılması gerekiyor" açıklamalarında bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.