16 Ocak 2018 Salı 03:35
Doktorlar Uyardı : Sakın Hapları Kırıp İçmeyin!

İlaçlar genelde hastalığa ve hastanın yapısına uygunluğuna göre doktor tarafından verilir.

İlaçların bir kısmı mide asidiyle girdiği etkileşim sonucunda, diğer bir kısmı bağırsakta çözünür. Hapın kırılması ise ilacın yapısını değiştirdiği için çözüldüğü yeri de değiştiriyor.

Kontrolsüz yapılan bu eylem organ hasarına neden olur.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pelin Tanyeri, bölünerek çözülme yeri değiştirilen ilaçların organ hasarı oluşturabileceğini söylüyor.

Bu konuda özellikle yaşlıların risk grubunda olduğunu söyleyen Dr. Tanyeri, zamanından önce ya da sonra çözülen ilaçların kalp krizinden felce kadar birçok tehlikeli yan etkiye sebep olacağını vurguladı.

Tehlikeli yan etkileri dışında, hapların yanlış kullanılması tedavi sürecini de sekteye uğratır.

Hangi ilaçların bölünebileceğini doktorunuza mutlaka sormalısınız. Ortasında çentik işareti bulunan haplar bölünerek içilebilir. Bu işaret olmayan ilaçlar bölünmemeli.

İlacı kırarak içmek dışında, hapları kola, süt, meyve suyu ile içmenin de büyük riskler taşıdığını söyledi.

Dr. Tanyeri, hap içmekte zorlanan hastaların doktorlarından ilaçların sıvı formatlarını rica etmelerini gerektiğini belirtti.

Son Güncelleme: 15.01.2018 15:26
Anahtar Kelimeler:
DoktorHapKırık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.