13 Ocak 2018 Cumartesi 12:52
Enerji İçecekleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İlk olarak 1987 yılında Avusturya’da seri olarak üretilmeye başlanan enerji içecekleri, 1997 yılında Amerika pazarına, 1998 de Türkiye pazarına girmiştir. Enerji içecekleri temel olarak farklı oranlarda Kafein, Taurin, Glukoronolakton içermektedir. Bunlara ek olarak İnositol, Ginseng, B vitamin kompleksleri, Guarana, Karnitin gibi maddeleri de yine değişik oranlarda bulunmaktadır (Varım , 2015).

Enerji içeceklerinin öncülü olabilecek içeceklerin ilk defa 1949 yılında Amerika Chicago da seri üretime geçildiğini, 1960 da Japonya’da, 1980 de İngiltere’de benzer içeceklerin üretildiğini biliyoruz. Dünyada şimdiki manada yaygın kullanımı 1980’li yıllara rastlamakla birlikte Türkiye’de enerji içeceklerinin satışa sürüm yılı ise 1990'lı yıllara denk gelmektedir. Türkiye’de yaklaşık 25 markalı Enerji İçeceği satıldığı, küçük partiler halinde de daha birçok markanın raflarda yerini aldığı, toplam marka sayısının 42’ye ulaştığı belirtilmektedir (Dikici, 2012).

Enerji içecekleri fonksiyonel içeceklerdir. İçindeki yeni katkılarla içeceklerin çok ötesinde sağlığa yararlı özellikleri olduğu iddia ediliyor. Bu içecekteki enerji unsuru kafeinle sağlanıyor (Dikici, 2012).

Trimetilksantin ailesinin bir üyesi olan kafein daha önceden de belirttiğim gibi bir alkalidir ve acı tatlı beyaz bir tozdur. Kimyasal formülü C8H10N4O2 ve sistematik ismi 1,3,7-trimetilksantin’dir (Anonim, 2017).

Glukoronolakton bir karbonhidrattır. Vücutta doğal olarak bulunur ve vücudun artık maddeleri atmasına yardım ederek, toksinlerden arınma sürecinde etkili olur. Glukoronolakton ayrıca tahıl ve kırmızı şarap gibi türlü besin maddelerinde de bulunmaktadır.

Son Güncelleme: 13.01.2018 06:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.