07 Ocak 2018 Pazar 11:52
Grip Gittikçe Yayılıyor Dikkat

TANSU EDİP GÖKBUDAK

Bu yıl kış sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi grip salgınını artırdı.
Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, gelecek hafta gribin erken gelmesine bağlı olarak vakaların artacağını belirterek, "Normal koşullarda aralık ayının ortasında başlaması gereken vakalar kasım ayının başında başladı. Bu seneki virüs 2009 yılındakine benziyor. öldürücü değil ama çok bulaşıcı" uyarısında bulundu.

Bu uyarının yanı sıra Kara'nın özellikle İzmir başta olmak üzere İstanbul ve Ankara'da yoğun bir grip salgını beklediklerini söylemesi korkuttu. İzmir İl Sağlık Müdürü Salnur ise kimsenin paniğe kapılmamasını, el hijyeni başta olmak üzere düzenli ve sağlıklı beslenmeyle vatandaşların vücut dirençlerini yüksek tutarak gribe karşı dayanıklı olacaklarını söyledi.

ÖNCELİK RİSKLİ GRUPLAR

Gribe karşı kişilerin alacağı tedbirler arasında aşının ilk sırada geldiğini kaydeden Salnur, "Sağlık Bakanlığı İzmir'de risk gruplarına dağıtılmak üzere 10 bine yakın grip aşısını depolarımıza gönderdi.
Bu aşılar öncelikle kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstü vatandaşlar, gebeler ve sağlık personeline yapılacak.

Aşılar belirlenen risk grupları için tamamen ücretsiz. Vatandaşlarımız hastanelere gelip aşısını olabilir. Risk gruplarının dışında da fiyatı 12-13 lira arasında değişiyor.
Kısacası vatandaşlarımızın rahatlıkla olabileceği bir aşı" diye konuştu.

KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT

Gribe yakalanmadan önce kişinin mutlaka kişisel el hijyenini yapması gerektiğini vurgulayan Salnur, "Kişisel hijyenin yanı sıra düzenli uyku vücut direncini en üst noktada tutmak adına çok önemlidir. Tüm bunların dışında sağlıklı beslenme durmadan mandalina tarzı besinler tüketmek değildir.


Meyvenin yanı sıra protein ağırlıklı da beslenilmesi gerekiyor. Beslenmeyle birlikte hareketli yaşamı da öneriyoruz. Kişi mutlaka düzenli egzersiz yapmalı" ifadelerini kullandı.
Gribe yakalanmak kadar hastalığı bulaştırmamanın da önemli olduğunu kaydeden Salnur, "Bu hastalık bulaşıcı olduğu için eğer çocuğunuz gribe yakalandıysa okula göndermeyin. Eğer kendiniz hastaysanız işe ya da başka bir yere gitmeyin. Vatandaşlar grip hastalığına yakalandığında istirahat yapıp bol bol dinlensinler" dedi.

'BU GRİP YATAĞA DÜŞÜRÜR'

Dr. Ateş Kara, griple ilgili şu bilgileri verdi:

Kurak ve soğuk havada grip bir miktar azalır.
Havanın biraz ılıması ve nem virüsü artırır.
Bu sene kas ağrısı ve yatağa düşme durumu daha yoğun olacak.
Grip virüsü sürekli değişiklik gösteren bir virüs olduğu için her yıl bir sonraki yılın virüsü tahmin edilerek yeni aşılar üretiliyor.
Yakın zamanda hepatit-B virüsünde olduğu gibi grip virüsünde de kalıcı bir aşı bulunacak.

Anahtar Kelimeler:
SağlıkHastaGrip
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.