31 Mart 2020 Salı 17:20
Grip Olan birine Koronavirüs Daha çabuk mu Bulaşır

Dünya genelinde Türkiye dahil 190’ı aşkın ülkede görülen ve yaklaşık 800 bin insanın enfekte olduğu yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yaz aylarında etkisini yitireceği ve farklı bir solunum virüsüne sahip insanların koronavirüse yakalanmayacağı iddiasına bilim insanlarından yanıt geldi. ABD’de yapılan yeni bir çalışmaya göre koronavirüs tanısı konulan her beş kişiden biri farklı bir solunum virüsüne sahip.

İtalyan virolog Roberto Burioni, mart ayının ortalarında, yaz aylarında daha sıcak havanın dünya çapında en az 39 bin insanının ölümüne neden olan koronavirüs pandemisini frenlmeye yardımcı olacağı iddialarını reddetti.

Öte yandan, Stanford Tıp Fakültesi'nde acil tıp klinik profesörü Ian Brown tarafından yapılan bir ön analiz, Covid-19'dan muzdarip 5 kişiden 1'inde diğer solunum virüslerinin de bulunduğunu ortaya koydu.

Bununla birlikte, koronavirüs için test edilen 562 kişinin analiz edildiği çalışmada,  ortak bir solunum virüsü tanısı konmuş yaklaşık 10 kişiden birinin ise  Covid-19 ile birlikte enfekte olduğu bulundu. Bu durum insanların başka bir viral solunum yolu hastalığı varsa koronavirüse yakalamayacağını iddia eden efsaneye ters düşüyor.

Tıp ve biyomedikal veri bilimi doçenti Nigam Shah, çalışmaya atıfta bulunarak, “Şu anda, bir hasta farklı bir solunum virüsü için pozitif test ediliyorsa, corona virüs taşımadığına inanıyoruz. Ancak, bu örnekte gözlemlediğimiz ko-enfeksiyon oranları göz önüne alındığnda bunun yanlış bir varsayım olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışmanın öncüsü olan klinik acil doçent doktoru Ian Brown, hastanelerin Covid-19 testine sınırsız erişimi olmadıklarını” ve bazı durumlarda farklı bir solunum virüsüne sahip olan hastanın, taşıyıcı olsa bile, Covid-19’u yoktur tanısı konularak taburcu edilecileceğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
GripKoronavirüs
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.