13 Mart 2019 Çarşamba 21:29
Hemoroid Nedir? Hemoroid hastalığı nasıl geçer?

PEK ÇOK HASTALIK İLE BENZERLİK GÖSTERİYOR

Vücudun hassas bölgelerinden olan anal bölge ve çevresinde oluşan; kanama, ağrı, şişlik, akıntı, kaşıntı gibi şikayetler yüzde 90 oranında; hemoroid, makatta çatlak ve iltihaplanma, apse ve fistül gibi hastalıklardan kaynaklanır. Bu hastalıklar yaşa, cinsiyete, ailevi eğilime (kalıtsal) ve başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Anal bölge hastalıkları, toplumda görülme sıklığı yüzde 10 olan kronik bağırsak hastalıkları ve kalın bağırsak tümörlerinin de habercisi olabilir. Bu nedenle makatta ağrı, şişlik ve kanama belirtileri olan özellikle 40 yaş üstü hastaların genel cerrahi uzmanına başvurması gerekir.

HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Halk arasında ‘basur’ ya da ‘mayasıl’ olarak bilinen hemoroid, makat bölgesinde şişlik ile kendini gösterir. Hemoroid, iç ve dış olarak ikiye ayrılır. Anal bölgede bir nedene bağlı olarak toplardamar yumakları genişleyerek makatın dışına çıkar. Uzun süren kabızlık dönemlerindeki ıkınma, uzun süre ayakta kalma ve gebelik, anal bölgede hemoroidin oluşmasına zemin hazırlar.

Hasta, tuvalet sırasında ve sonrasında kanama sorunu yaşar. Eğer kanama yoğun miktarda ortaya çıkarsa anemi riski de oluşur. Hemoroid hastalığı erken evrede tespit edilip tedavi edilmediğinde, hastaların, yaşadıkları ağrı ve kanama gibi şikayetler nedeniyle yaşam konforu da olumsuz etkilenir.

HEMOROİD NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hemoroidin tedavisi, hastalığın seviyesine göre farklılık gösterir. Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. 

Ayrıca ‘oturma banyosu’ denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.  

Hemoroid pakesinin içine ilaç verilerek kurutulması ve bu pakenin köküne lastik bant yerleştirilmesi işlemleri de uygulanır. Hastalığın ileri evresinde ise cerrahi kaçınılmaz hale gelir. Günümüzde özellikli cerrahiler sayesinde hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hissederek daha kısa sürede iyileşir.

HEMOROİD ŞİKAYETLERİNE 5 ÖNERİ

  • Hemoroid kaynaklı şikayetlerin etkisini azaltmak için beslenme tarzınızı değiştirin. Zeytinyağlı yemekler ve lifli besinler tüketin. Günde 2-3 litre su için ve tuvalette uzun süre kalmayın.
  • Kırmızı et tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırın. Bunun yanında hamur işi, pilav ve makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekleri de azaltın.
  • Dış hemoroid genelde uzun süre oturan ofis çalışanları ve uzun yol şoförlerinde görülür. Hemoroidin sağlık sorunu haline gelmemesi için mümkünse uzun süre oturmaktan kaçının.
  • Kronik kabızlığı olanlar, gebeler ve aileden gelen genetik yatkınlığa sahip bireylerde hemoroid olma sıklığı yüksektir. Bu gruptakilerin hastalık ortaya çıkmadan yaşam tarzlarını düzenli hale getirmeleri önem taşıyor.
  • Acı biber ve bazı baharatlar hemoroid sorunu olan bölgeyi tahriş eder. Acılı ve bol salçalı yiyecekler ile baharatlar da bu hastaların tüketmemesi gereken besinler arasındadır.  

DOKTORA BAŞVURMAKTAN KORKMAYIN!

Anal bölgede ortaya çıkan sorunlar genellikle toplumdaki ahlaki düşünce, toplumsal yargılar, utanma duygusu ve mahremiyet çerçevesinde değerlendirilir. Bu nedenle doktora başvurmak yerine tavsiye edilen bir ilacın kullanılması ya da hastalığı tedavi edici hiçbir etkisi bulunmayan alternatif tıptan yararlanma söz konusu olabilir. Doktora danışmaktan çekinmek hasta için ciddi zaman kaybıdır ve hastalık tablosu zaman geçtikçe ağırlaştığı için tedavi de zorlaşır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.