04 Şubat 2020 Salı 15:54
Koronavirüsü Kargo İle Bulaşır mı? Uzmanlar Uyardı!

Koronavirüsü Çin’den gelen kargolarla bulaşır mı?

Açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy soruya; “Koronavirüsler aktivitelerini ancak insan veya hayvanların hücreleri içinde sürdürebilirler. Virüsler kuru ortamlarda kısa bir sürede aktivitelerini kaybederler. Bu yüzden virüslerin nemli olmayan cansız nesnelerin yüzeyinde varlıklarını sürdürmeleri mümkün değil” yanıtını verdi.

Koronavirüslü eşyalara nasıl bir işlem uygulanmalı?  

Koronavirüsü enfeksiyonu olan bir kişinin solunum yolu veya vücut'dan bulaşabileceği yüzeylerin çamaşır suyuyla (sulandırılmış) silinmesi gerektiği söylendi. Doktor Haluk Çin’den gelen kargolar paketleriyle virüs bulaşır mı?, adlı soruya “Belirgin bir kirlenme olduğunda (sulandırılmış) çamaşır suyu kullanılmalıdır” dedi.  

Kargoyu hazırlayan kişide koronavirüs varsa?

“Kargoyu hazırlayan kişinin mikroplu olması paketin mikrop taşırmı ?” şeklinde sorulan soruya Prof. Eraksoy’un yanıtı ise :

“Bazı bakteriler ve virüsler kuruluğa uzun süre boyunca dayanabilir ve canlılıklarını sürdürebilir. Virüsler hücre dışı kuru ortamlarda bulaşıcılığını çok çabuk yitirir. Bir virüs, infekte bir insanın çıkartılarıyla cansız bir eşyaya bulaştığı takdirde, aradan geçecek birkaç saat bile aktivitesini yitirmesi için yeterlidir. Böylece virüs artık başka bir insana geçemez hale geliyor.”

Yeni koronavirüs solunum salgılarıyla bulaşıyor

Koronavirüsünün, diğer virüsler gibi solunum yoluyla bulaştığı düşünülüyor. Hasta kişiler öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye virüs içeren damlacıklar yayıyor, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerinde hastalanmasına neden oluyor.

Prof. Dr. Haluk Eraksoy, hastalığın insandan insana bulaşması için 2 metreden yakın temasın gerektiğini söyledi, “Bugüne kadar gelen bulgular yeni koronavirüsün insandan insana bulaşabildiğini gösterdi. Fakat halen virüsün bulaşıcılığının ne ölçüde olduğu bilinmiyor. 

Salgının nasıl ilerleyeceğini belirleyen en önemli faktör ise virüsün insandan insana kolay bulaşabildiği ve gerekli önlemlerin ne kadar iyi alınacağıdır. 

Bugünkü bilgiler ışığında yeni koronavirüsün et, süt, yumurta vb. ürünlerin yenmesiyle bulaşmadığı söylenebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Son Güncelleme: 04.02.2020 19:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.