06 Şubat 2020 Perşembe 20:59
Koronavirüsü'nü ilk Fark eden Doktor Li Wenliang Hayatını Kaybetti!

Dünyaya ilk o duyurmuştu

Corona virüsünün son kurbanları arasında olan biri sie Çinli doktor Li Wenliang oldu. 34 yaşındaki Li Wenliang, 30 Aralık'ta meslektaşlarına Wuhan'da deniz ürünleri marketinde çalışan 7 kişinin bir virüse yakalandığını ve karantina altına alındıklarını duyurmuştu.

İşte doktor Li Wenliang'ın hikayesi

30 Aralık tarihinde genç doktor Li Çin'in yaygın mesaj platformu üzerinden tıp okulunda olan arkadaşlarına bir mesaj attı ve bu mesaj virüsün seyrine damgasını vurdu. 

İşte o mesajlaşmalar:

"Bir deniz ürünleri pazarından 7 hasta bir virüs nedeniyle hastanede karantina altında tutuluyor." 34 yaşındaki doktor Li yaptığı testlerin sonucunu görmesinin hemen ardından durumu şu şekilde açıklamıştı:

SARS salgını çok sayıda can almıştı

"Hastalık coronavirüsüne çok benziyor." SARS salgını, 2003 yılında Çin'de birçok kişinin ölümüne neden olmuştu. Pekin hükümetinin salgını örtbas etmeye çalıştığı iddiadında vardı.

''Dikkatli olmaları konusunda uyarmıştım''

Doktor Li Wenliang, "Sadece arkadaşlarımı dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarmıştım" ifadelerini kullanmıştı. Ölümcül virüs salgınının merkez üssü Wuhan'da çalışan doktor Li Wenliang mesajında, arkadaşlarına sevdiklerini özel olarak uyarmalarını söylemişti.

''Cezalandırılacağımı fark ettim''

Birkaç saat içinde Li'nin mesajlarının ekran görüntüleri viral oldu. Li, "Sosyal Medya'da Dolaştığını görünce kontrolüm dışında olduğunu ve muhtemelen cezalandırılacağımı fark ettim" açıklamasında bulunmuştu.

Yetkililerin sansür uyguladığı ifade ediliyordu

Mesajın yayılmasının ardından Li Wenliang , Wuhan polisi tarafından söylenti yayma suçlamasıyla karşı karşıya kaldı ve virüsün ilk haftalarında bunu yaşayan tek sağlıkçı da o değil. 

Çinli yetkililerin, virüsün başlangıcından itibaren gerçeği söyleyip söylemediklerine bakılmadan, salgın hakkındaki bilgileri kontrol altına almak için bir sansür uyguladığı ifade ediliyordu.

Polisin suçlamalarına maruz kalmıştı

Doktor Li Wenliang yazdığı bir mesaj nedeniyle Wuhan polisinin "dedikodu yayma" suçlamasına maruz kaldı ve baskılarla mücadele etmeye çalışmıştı.

Li Wenliang virüse yenik düştü

Hastanedeki yoğun bakım yatağından açıklama yapan Li, virüsün cumartesi günü kendisine de bulaştığını açıkladı. Li virüse daha fazla dayanamadı. Dünya Sağlık Örgütü, doktor Li'nin ölümünden derin üzüntü duyduklarını resmi Twitter adresinden yaptığı açıklama ile duyurdu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.