29 Ocak 2018 Pazartesi 10:47
Öpücük Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Öpücükle Gelen Virüs

Epstein - Barr olarak adlandıran bir virüs, gerekli koşullara dikkat edilmediğinde, özellikle küçük çocukların kabusu olabilmekte. Genelde tükürük bezlerinin salgısı ile bulaştığından, Epstein - Barr, halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinir. Yetişkinlerde çok nadir, 5 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlik dönemdeki gençlerde çok sık görülür. Özellikle, kültürün de biraz sebebiyet verdiği, küçük çocukları öperek sevme alışkanlığı, bu hastalığın meydana gelmesinde rol oynayan en kritik sebeplerdendir.

Öpücük Hastalığının Bulaşmasındaki Diğer Nedenler

Öpücük hastalığı daha çok, öpücük gibi yakın temas gerektiren hareketler aracığıyla tükürük salgısından bulaşsa da, enfeksiyon taşıyan maddelerden ve kan yoluyla da bulaşabilir. Bu yüzden birine kan bağışı yapmadan önce mutlaka kan testi yaptırılır. Bazı çocukların küçükken, kollarına ufak çizikler atıp kanlarını birleştirdiği "kan kardeşliği" oyunu da olası bir Epstein - Barr virüsü bulaşımına sebebiyet verebileceği için, aslında oldukça tehlikelidir.

Belirtiler

Öpücük hastalığı belirtileri başlarda fark edilmeyebilir, çünkü başlangıç belirtileri soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların belirtileriyle benzerdir. Bunlar; üşüme, vücutta halsizlik, ateşin yükselmesi ve baş ağrısı gibi belirtilerdir. Bir haftaya kadar ateş iyice yükselir, boğazlarda ağrı ve iltihaplanmadan dolayı şişkinlik başlar, virüsün etkisiyle lenf bezleri büyür ve kaslarda ağrılar görülür. Bu belirtilerin arasında, öpücük hastalığını en çok belli eden, lenf bezlerinin şişmesidir.

Tedavi

Hastanede öncelikle testler yapılır. Hastalığın hangi evrede olduğunu analiz edebilmek için kandaki akyuvar miktarı incelenir. Kesin tanı konulduktan sonra, genelde ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilir. Öpücük hastalığı tedavisi, hastalık zamanla kendi kendine geçtiğinden dolayı, semptomlara yönelik yapılır. Ortalama 2 - 3 hafta sürebilir. Bu süre zarfında hastanın bolca istirahat etmesi gerekir. Kişi iyileştiğinde, vücut bu hastalığa karşı bağışıklık kazanır ve ileriki hayatında bu hastalığın tekrarlanma ihtimali %5'e kadar düşer.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.