03 Şubat 2021 Çarşamba 22:52
Porto Rikolu Sendromu nedir ve Belirtileri nelerdir?

Porto Rikolu Sendromu, sürekli kavga etmek isteyen kişilere verilen isimdir. Dövüşme hastalığı olarak da bilinen bu sendroma sahip kişiler, yaşadıkları bir travma veya hastalık sonrasında dürtü mekanizmalarını kontrol edemezler.
“Ataque de Nervios” ilk olarak Porto Riko’da Porto Rikolu bir gençte gözlendi ve daha önce karşılaşılmamış bir hastalık olarak kayıtlara geçti.

Kültüre özgü psikolojik bir sendrom olan “Ataque de Nervios” hastalığının yaygın olarak Karayipler’de yaşayan Latin halkta ve diğer Latin kültürüne sahip insanlarda görüldüğü bilinmekte. İngilizcede “attact of the nerves” çevrilen bu sendrom; Türkçeye “sinir krizi” olarak çevrilmektedir.

Hastalığın, geçici ve tipik olarak ani, şiddetli psikososyal strese karşı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yaşanılan bir travma ya da hastalık sonrasında kişi, dürtü mekanizması üzerindeki kontrolü tam olarak sağlayamaz.

Sebepsiz kavga çıkartırlar

Yolda yürürken sebepsiz yere önlerine çıkan herkesle kavga edebilir, fiziksel şiddet uygulayabilirler. Bu hastalığa karşı tedavi uygulanmaz ise kişi ve çevresindekiler ciddi olarak etkilenebilir.

Psikolojik rahatsızlık

Bu sendromu taşıyan insanlarda ilerleyen zamanlarda daha büyük psikolojik sorunlarla karşılaşılabilir. Yolda yürükken bile sebepsiz biçimde kavga çıkartırlar.

Belirtileri

Yapılan araştırmalar sonucunda bu sendromun belirtileri şu şekildedir

1-Daha çok düşüncesiz ve dramatik davranışlar olarak ortaya çıkar.

2-Kontrol edilemeyen ağlama, titreme, çığlık atma, yoğun öfke, yanakların ve başın kızarması, nesneleri kırıp dökme, disosiyatif deneyimler, sözlü ve fiziksel saldırı olarak görülür.

3- Daha az olarak bayılma gibi durumlar görülebilir. Kısa süreli tutarsız psikoz, işitsel ve görsel halüsinasyonlar da eşlik edebilir. Reaksiyonlar genellikle aile içi stres oluşturan olaylardan doğar.

4-Atakların sevilen birinin kaybı, çatışmalara bağlı aile göçü gibi durumlarla da ilişkili olduğu görülmektedir.

5-Ataklar sırasında ortaya çıkan semptomlar ilişkili olduğu mental bozukluklara göre değişiklik göstermektedir. Hastalarda ataklar sırasında öfke patlamaları, bağırma, çevreye zarar veren davranışlar görülürken panik atakla birlikteliğinde hastalarda aşırı ölüm korkusu, boğulma hissi, şiddetli kaygı görülmektedir.

Son Güncelleme: 04.02.2021 00:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.