01 Kasım 2017 Çarşamba 14:18
Şeker Hastalarına Müjde! Yaralardan Ameliyatsız Şekilde Kurtulun

Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, şekere bağlı ayak yarasının (ülseri), şeker hastalığına bağlı olarak ayaklara giden damar ve sinir yapılarının bozulması sonucu, tedaviye dirençli ayak yaralarının oluşması ve ciddi ayak enfeksiyonlarının ortaya çıkması olduğunu anlattı.

Küçükay, açıklamasında, “Şeker hastalarında damar bozuklukları oldukça sık görülür. Neden olur? Kan şekeri düzenlenmesi iyi yapılmayan, ayak koruması yetersiz yapılan ve ileri evre şeker hastası kişilerde olur. Tedavi edilmezse, edilemezse ne olur? Şeker hastalarında mutlaka damarların değerlendirilmesi, darlık ve tıkanıklıkların da giderilmesi gerekir. Aksi takdirde ayağın kesilmesi gerekebilir.

Şekere bağlı ciddi ayak yaralarının yüzde 25-30’unda ayağın kesilmesi gerekmektedir. Şeker hastaları şeker hastası olmayanlara göre bacak kesilmesi açısından 15 kat daha fazla riske sahiptir. Ayrıca bacağı kesilen hastalar normale göre daha kısa yaşamaktadırlar. Şekere bağlı ayak yaralarında damar içi yolla ameliyatsız tedavi nedir? Damar içinden ince teller ve borular yardımı ile girerek tıkalı veya daralmış kısma ulaşıp buraya balon, stent uygulayarak ve gerekirse oluşmuş pıhtıyı çıkararak damarın yeniden açılmasını sağlayan yöntemdir. Ameliyatsız, ağrısız, acısız, komplikasyonları nispeten düşük bir yöntemdir. İşlem sonrasında gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz. Damar içi yolla tedavi niçin yapılır? Çünkü ayağın kesilmesini ciddi bir oranda geciktirebilir veya engelleyebilir. Ya da ayağın daha uç noktadan daha az bir şekilde kesilmesini sağlayabilir” diye belirtti.

Bu tedaviyi yaptırmak için nereye başvurabilirim?

Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, bu rahatsızlığın tedavisi için hastanelerin girişimsel radyoloji polikliniklerine başvurabileceğini belirterek, “Unutulmamalıdır ki şekere bağlı ayak yarasının tedavisi çok sayıda branştan doktorların denetiminde ve gözetiminde takım çalışması içinde yapılmalıdır” şeklinde anlattı.

Son Güncelleme: 18.01.2018 11:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.