30 Ağustos 2018 Perşembe 16:23
Sirkenin Faydaları Bakın Neler

Neredeyse bütün marketlerin raflarında bulunan sirkenin yemeklerde kullanımı dışında sağlık ve hastalıkların tedavisinde de yaygın bir şekilde kullanıldığını söylemek mümkün. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar sirkenin birçok hastalığa iyi geldiğini ve bazı hastalıklara yakalanma riskini ciddi oranda azalttığını ortaya koymuştur. Bu yüzden düzenli olarak sirke tüketmenin ve evin bir köşesinde bulundurmanın birçok faydası var.

Sirkenin baş ağrısını, böcek sokmalarına, boğaz ağrılarına iyi gelmesinin yanında yaygın olarak cilt sağlığında kullanılmaktadır. Bunun için cilt ve saç sağlığı kullanımının bir çok çeşidi vardır. Daha önce yayınladığımız makalede elma sirkesinin hangi hastalıklara iyi geldiğini detaylı olarak ele almıştım, buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu yazımızda detaylı olarak sirkenin kullanımı ve nasıl hazırlanacağı hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Sirke bakterilerle çok iyi savaşan maddeler içerdiğinden dolayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Sirke bol miktarda magnezyum, potasyum, fosfor, demir, florin ve bakır gibi mineraller içerir. Bu özelliği ile birçok hastalığa iyi gelir, bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

Sirke İnsülin Duyarlılığını Geliştirir: Son çalışmalara göre, elma sirkesi vücutta insülin direnci gücünü azaltır. Yatmadan önce alınması durumunda da kan şekeri seviyesini düşürür. Diyabet ve sorunu olan insanlar için %19,      %34 oranında insülin duyarlılığını artırır.

Sirke Kan Şekeri Seviyesi düşürür: Sirkesi Glisemik İndeksi (Gİ) düzenleyerek vücuttaki kan şekeri düzeyini düşürür. Sirke GI azaltarak vücutta metabolik süreci dengeler.

Uzmanlar sirkeyi diğer maddelerle inceltmeden kullanmayı önermiyorlar, bu yüzden sirke mutlaka, bal, su ve benzeri maddelerle inceltilerek tüketilmelidir.

Sirkenin diyabet hastaları için bazı faydaları var ama yanlış ve fazla tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Tercih edilen dozaj günde en fazla 1-2 yemek kaşığıdır, bu dozaj diyabet hastaları için geçerlidir. Bunun yanında mümkün olduğunca minimum miktarda tüketilmelidir ve her zaman organik, pastörize edilmemiş sirkeler tercih edilmelidir. Ayrıca sirkenin sindirim sitemi mukus zarına zarar verdiğini göz önünde bulundurmalısınız.

Sirke Sedef Hastalığı Tedavisinde Kullanılır: Dünya çapında sedef hastalığından etkilenen çok sayıda insan vardır. Sedef kronik ve sık sık tekrar eden farklı bir deri hastalığıdır. Bu kırmızı lekeler papül ve plaklar şeklinde karakterize edilir. Bu tür hastalık sorunları yaşayanlar aynı zamanda duygusal problemlerde yaşamaya başlarlar.

Bu hastalığın tedavisi için şimdiye kadar birçok bilimsel araştırma yapıldı ve bazı yöntemler geliştirildi ama kesin sonuç yok. Bunun için alternatif tedavi olarak sirke önerilmektedir. Bu konuyla alakalı olarak yapılan araştırmalar vücuttaki pH faktörünü dengelediği için sirke sedef hastalığına iyi gelmektedir.

Sirke Cilt Sağlığını Korur:  Elma sirkesi sedef başta olmak üzere birçok cilt hastalığına karşı etkili bir alternatif tedavi şeklidir. Bunun yanında genel anlamda cilt sağlığına ciddi katkılarda bulunabilir. Bu yüzden yüz maskelerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir miktar elma sirkesini salatalık suyu ile karıştırın ve cildinize uygulayın. Bu uygulama cildinizin sıklaşmasını ve cilt gözeneklerini açmasını sağlayacaktır. Bunun yanında cildi temizler.

Bir çay kaşığı sirke ve iki çay kaşığı balı karıştırın ve maske olarak cildinize uygulayın. Bu uygulamaya bir hafta boyunca devam edin. Yumuşak ve pürüzsüz ciltler için çok fazla yardımcı olur.

Soğuk bir bardak su ile yarım fincan elma sirkesini karıştırın ve buzdolabında bir süre soğutun. Pamuk yardımıyla günde birkaç kere cildinize uygulayın. Yaşlılıktan kaynaklanan lekeleri ve kırışıklıkları giderir.

Bu karışım şampuana alternatif olabilir. Bir miktar sirkeye kabartma tozu karıştırın ve saçlarınıza uygulayın. Bu uygulama hem kepekten kurtulmanızı sağlayacak hem de sağlıklı saç görünümü sağlayacaktır.

Ayak sağlığı için de sirke kullanmak mümkün, bunun için bir leğen suya bir bardak sirke katın ve ayaklarınızı 20 dakika boyunca içinde tutun. Bu uygulama hem ayak kokusunu giderecektir, hem de ayakların dinlenmesini sağlayacaktır.

Sirke Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Sirkenin dikkat çeken diğer bir özelliği de kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Bu alanda da çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun için farklı sebze ve meyvelerle karıştırılarak maksimum derecede fayda sağlanır.

1 fincan sirke ile ince doğranmış soğan ve bir miktar su ile 3 çay kaşığı zeytin yağı karıştırılarak salatada kullanılır.

Bir fincan sirkeye iki bardak su,bir çay kaşığı bal, bir tatlı kaşığı limon suyu, bir yemek kaşığı çiğ üzüm, bir çay kaşığının yarısı kadar tarçın katılır ve bu karışım iyice karıştırılıp içilir.

Patates, havuç, soğan,tuz, süzme yağ ve sirke ekleyerek lezzetli bir yemek yapılabilir.

Havuçlara elma sirkesi ekleyerek yenilebilir.

Yeşil salatalara aynı şekilde elma sirkesi eklenerek tüketilebilir.

Anahtar Kelimeler:
SirkeSirkenin Faydası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.