25 Kasım 2018 Pazar 20:22
Türkiye Nüfusunun Çoğunda Karaciğer Yağlanması Var

Türkiye’de İlk Kez Paylaşılan Sağlık Tarama Sonuçları

Türkiye’de ilk kez paylaşılan gastrointestinal hastalıklar için gerçekleştirilen tarama sonuçları paylaşıldı. Türkiye Gastrointestinal Derneği’nden açıklama geldi.

35. Ulusal Gastrointeroloji Kongresi, Antalya’da gerçekleşti.

Gastrointestinal Derneği Tarama Sonuçları

Dernek tarafından 35.si düzenlenen kongrede, Türkiye’de ilk defa sağlık tarama sonuçları paylaşıldı. Gastrointestinal alanda yapılan araştırma sonuçları, kongrede sunuldu.

Türkiye Gastrointestinal Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Sezgin açıklamayı sundu. Aynı zamanda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastrointestinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doktor, Türkiye’de mide ve bağırsak hastalıklarını ve bu hastalıkların yol açtığı ekonomik ve sosyal sıkıntılardan söz etti.

Diğer branşlardan ziyade en çok bu branşta hasta olduğundan bahsetti. Türkiye’de ilk defa "Erişkinlerde Gastrointestinal Sistem Hastalıklarının ve Ultrasonografik Bulguların sıklığını saptamak" amacıyla bu şekilde bir araştırma yaptıklarından bahsetti. Gastrointestinal alanda sistemik toplum taraması yapıldı. Bu kapsamda Avanos, Gülşehir ve Nevşehir ilçelerinde tarama oldu.

Doktor Sezgin konuşmasında;

"Bu, Türkiye'de ilk gastrointestinal hastalıklar için tarama çalışmasıdır. Bu çalışma, 2017-2018 yılları arasında bir yıllık dönemde Nevşehir'in bu iki ilçesinde yapıldı. Niye buralarda gerçekleştirildi derseniz, Nevşehir ilinin Gülşehir ve Avanos ilçeleri, İstatistik Kurumu'nun verileriyle tespit edilmiştir ki nüfus dağılımı açısından Türkiye'yi birebir örnekleyen, birebir yansıtan iki yerdir. İlaveten son 5 yıllık dönemde nüfus göç hızı yüzde 5'in altındadır. Buralar, uzun dönemli takiplerin de yapılabileceği ve Türkiye'ye sonuçların projekte edilebileceği iki yerdir." Dedi.

Türkiye Nüfusunda %60 Oranında Karaciğer Yağlanması Var

Yapılan taramada toplam olarak ilçelerden 3 Bin 369 gönüllü kişinin şikayetlerinin sorgulandığı bildirildi. Sonuçlar göre, bulguların ortaya konması kongrede sağlandı.

‘‘Çalışmaya katılanların %36’sındagastrointestinal hastalıklar olarak açıklanan mide ve bağırsak hastalığı olduğunu tespit ettik.’’

Araştırma sonuçlarına göre mide ve bağırsak hastalığı olanların %75’i kadın.

Araştırma sonuçlarına göre mide ve bağırsak hastalığı olanların %35 ise çok kilolu, %45’i ise obez.

Tarama ultrasonografi sonuçları kapsamında değerlendirme yapıldığında, toplumun %60’ının ise karaciğerinde yağlanma olduğu bildirildi. %7’sinde ise safra kesesi taşı tespit edildi. Araştırma sonuçları kongrede açıklanmıştır.

Son Güncelleme: 25.11.2018 23:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.