12 Ocak 2018 Cuma 16:43
Vitiligo Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo Nedir?

Cilde rengini veren melatonin hormonunun bu özelliğini yerine getirememesi veya ölmesi nedeniyle deride beyaz lekeler oluşur. Bu lekeler bazen tüm vücudu kaplar. Bazende yuvarlak yamalar şeklindedir. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerdeki antikorların, deri dokusundaki pigmentleri yok etmesi ile vitiligo oluşumu başlar. Tam olarak nedeni belirlenememiştir. Genetik olduğu söylenir. Kesin tedavi yöntemi henüz yoktur.

Vitiligo Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık belirtileri başlayan ve hastalığa yakalanan kişiler bir takım önlemler alabilir. Öncelikle Güneş'in tehlikeli ışınlarından uzak durmak, bronzlaşmayı sağlayan solaryuma girmemek gerekecektir. Güneş altında uzun süre durulacaksa yüksek dereceli bir güneş korucu kullanılması faydalı olur. Güneş korucu kremlerinin etki edebilmesi için Güneş'e çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce sürülmesi sağlıklı olur. Yine şapka, güneş gözlüğü ve cildi koruyacak dış kıyafetleri tercih edilmelidir.

Dövme yaptırmak hastalığın ilerlemesine neden olacaktır. Hatta bazı vitiligo hastaları mikroligmentasyon yöntemleri ile dövme yaptırarak, lekelerini kapatırlar. Fakat bu durumda hastalık daha kötü etkilenecek ve yeni lekeler oluşacaktır.

Bitkisel yöntemlerle tedavi desteklenebilir. Doğal yöntemler vitiligo oluşumunu yavaşlatacaktır. Birden çok doğal yöntem vardır ve her insana farklı bir tanesi daha olumlu etki eder. Mesela papaya, içeriğinde melanin bulunan ve cilt rengi üretimini destekleyen bir bitkidir. Bir dilim papayanın kesilip, ezildikten sonra vitiligolu bölgelere uygulanması gerekir. Ayrıca papatya kaynatılarak içilebilir.

Böylece etkileri artacaktır. Kırmızı kildeyse bakır bulunur. Bakır ciltteki pigmentin yenilenmesini sağlar. Kan dolaşımını arttırır ve cildin genel olarak sağlıklı görünmesine yardım eder. Eğer iki yemek kaşığı kırmızı kil, bir miktar zencefil özü ile karıştırılarak macun kıvamına getirilip, vitiligo lekelerine sürülürse faydalı olacaktır. Zerdeçal cilt için faydalı bir baharattır. Tüm yemeklerde kullanılabilir. Ciltte doğal bir yenilik hareketi başlatır.

Son Güncelleme: 12.01.2018 10:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.