31 Ekim 2017 Salı 19:50
Yapılan İklim Değişikliği İncelemesinden Korkutan Haber

İklimde meydana gelen değişimler, milyonlarca insanın sağlığını etkileyen bir kamu sağlık krizine neden oluyor.

Yapılan bir araştırmada sıcak hava dalgaları, uzun süreli alerjiler ve hava kirliliği gibi etkenlerin sağlık sorunlarını tetiklediğine dikkat çekildi. 2000 ve 2016 yılları arasında, havayla bağlantılı felaketlerde yüzde 46 artış kaydedildi. Kalp krizinden böbrek yetersizliğine kadar pek çok sağlık sorunu riski yaşayan 65 yaş üstü 125 milyon yetişkinin aşırı sıcaklara maruz kaldığı kaydedildi.  Öte yandan, artan sıcaklıkların birey, aile ve toplumların geçimini etkilediği ve tarım alanında işgücü verimliliğini yüzde 5.3 düşürdüğü kaydedildi.

Hastalık hariç iklimle bağlantılı ekonomik kayıpların 2016'da 129 milyar doları bulduğu belirtildi. Bulaşıcı hastalıkların da yaygınlaştığı belirtilen araştırmada, Deng humması adlı hastalıktaki artışın 1950'den bu yana iki katına çıktığı kaydedildi. Yılda 100 milyon kişinin bu hastalığa yakalandığı bildirildi. Açlık çekenler artıyor Asya ve Afrika'daki 30 ülkede açlık çeken insanların sayısı da 1990'dan bu yana, 398 milyondan 422 milyona çıktı.

Araştırmaya göre, iklim değişikliğinin tarımda da etkisi olduğu kaydediliyor. Sıcaklıktaki 1 derecelik artış, küresel buğday üretiminde yüzde 6, pirinç üretiminde ise yüzde 10 düşüşe yol açıyor. Ayrıca yılda hava kirliliğiyle bağlantılı milyonlarca ölümün en az 800 bininin kömür kullanımıyla ilişkili olduğu ifade edildi.

Son Güncelleme: 18.01.2018 11:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.