20 Şubat 2016 Cumartesi 21:18
Artvin'de Maden yaylada boğalar şehirde

Artvinliler eylem öncesinde katlı otopark önünde toplanmaya başladı. Ardından boğa yetiştiricileri kamyonetlerle Kafkasör’de güreştirilen boğaları alana getirdi. Gençler burada dev Türk bayrağı açtı. On bine yakın Artvinli eylem saati olan 14.00’de alanı doldurdu. Halk, “Katil şirket Artvin’den defol”, “PKK’lı değiliz vatanseveriz”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Vali istifa”, “Vali Artvin’i kaça sattın?”, “Artvin bizimdir bizim kalacak”, sloganlarıyla şehri inletti.

Burada konuşan avukat Bedreddin Kalın, Orman Bölge Müdürlüğü’nün önceki gün verdiği yanıtı Artvinlilere okudu. Desteğe gelen araçların kente girişinin engellenmesine tepki gösteren Kalın “Bir haftadır PKK’lılar geliyor lafıyla bizi bölmeye çalışıyorlar. Biz 20 yıl birbirimizi ayırdık mı? Yeşil Artvin Derneği’ni bu tür gayri resmi siyasi oluşumlara alet etmedik. Beraber hareket de etmedik. Tek derdimiz Cerattepe’yi ve Artvin’i kurtarmak” dedi.
Artvin Boğacılar Derneği adına basın açıklaması da Bilgehan Erdem tarafından okundu. Sadece kimliğinde Artvin yazanların değil, kentte yaşayan memurlarla, öğretmenlerle, öğrencilerle savunduklarını belirten Erdem “Artvinliler olarak onlarca köyümüzü Mugul ilçemizi madene, Borçkamızın bir kısmını barajlara feda ettik. Şimdi diğer bir ilçemiz Yusufeli de barajın altında kalacak. Yağmalanan, yok olan topraklar yetmedi mi? Buradan çıkaracakları altını Murgul'a götüreceklerini söylüyorlar. Yani bizler alçak mıyiz ki kendimize reva görmediğimiz bir kötülüğü kardeşimize reva görelim. Ne Murgul'da ne Artvin'de ölüm kalsın yerin dibinde” diye konuştu.
Maden ocağı kurulursa tüm meralarla beraber festival alanının da yok olacağını söyleyen Erdem şöyle konuştu: “Sana sesleniyorum Cerattepe. Gölgesinde serinlediğim köknar ağacı, sana sesleniyorum. Otlaklarında çobanlık yaptığım Genya, Hatila… Sana sesleniyorum sularında yüzdüğüm dereler... Suyun cenazemi yıkasın, ağacın tabutum, toprağın mezarım olsun. Kovmazsam bu işgalcileri gören gözüm kör, konuşan dilim lal olsun.”
Konuşmaların ardından “Geldikleri gibi gidecekler” pankartı arkasında yürüyüş başladı. Boğalar aralarına gruplar konarak korteje katıldı. Sık sık slogan atılan yürüyüş, yağmura ve soğuk havaya rağmen coşkuyla sürdü. Yurttaşlar Valilik Konağı’nın önüne yürüyerek, yetkilileri uyardı. Eylem burada son buldu.

ŞEHİRE GİRİŞ VE ÇIKIŞ YASAKLANDI
Öte yandan Artvin’de yaşanan direnişe destek amacıyla birçok şehirden otobüslerle desteğe gelmek için yola çıkıldı. Buna karşı Artvin Valiliği’nin kararıyla kente gelen tüm yollar polis tarafından kapatıldı. Rize şehir girişinde kuyruklar oluşurken, Hopa Borçka Cankurtaran Geçidi’nde durdurulan binek araç ve otobüsler yaklaşık 10 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Artvin’deki yurttaşların burada bekleyenlere ulaşmak için kullanabileceği Borçka-Hopa yolu da araç geçişine kapatıldı. İstanbul ve Ankara’dan gelen araçlar Trabzon’a ulaşana kadar 7 kez arandı. Araçlara izin verilmemesi üzerine Ardanuç ilçesindeki yurttaşlar Artvin’e yürüyüşe başladı. Cankurtaran’da bekleyenlere polis birkaç kez biber gazıyla müdahale etti. Artvin’e gelmek isteyen grupların bazıları farklı yolları kullanarak eyleme yetişti. Akşam saatlerinde binek araçların geçişine izin verildi.

SKANDAL TALİMAT 
Giresun üzerinden gelen araçların aranması için de talimat verildiği öğrenildi. Keşap Kaymakamlığı tarafından İlçe emniyet müdürlüğüne talimat yazısı gönderildi. Artvin Valiliği’nin 19 Şubat tarihli yasaklama kararı doğrultusunda gönderilen önleyici arama talepli talimat yazısında, Artvinlilere destek için gelenlerin terör örgütü üyesi olduğu iddia edildi. 15 Şubat’ta iş makinelerinin Cerattepe’ye çıkmaması için araçlarıyla yolu kapatan tüm Artvin halkını “marjinal sol örgüt” üyesi ilan eden yazıda “Artvin iline Türkiye’nin çeşitli yerlerinden marjinal sol gruplara mensup şahısların toplu halde geleceklerine dair bilgiler alınmıştır” denildi.
Yazıda, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut’un Artvinle ilgisi olmayan eylemleri sıralandı. Ankara’daki bombalı saldırıya da yer verilen yazıda “terör saldırılarının önlenmesi” amacıyla 20-21 Şubat tarihleri arasında belirli aralıklarla yol uygulaması yapılacağı açıklandı. Yazıda taşınması ve bulundurulması yasak olan her türlü silah, patlayıcı madde veya eşyanın tespitine yönelik olarak kişilerin üstlerinin ve araçlarının aranması için “önleme arama kararı” verilmesi istendi.

ŞAMPİYON BOĞA EYLEMDE
Boşa güreşlerinin şampiyonu “Aslan”ın sahibi Seçkin Kurt Aydınlık’a konuşt: “Aslanımızla emek verdik kazandık. Bu boğaları buraya neden getirdik? Boğalar mücadeleyi temsil ederler. Hayat insanı mücadele etmeden zaferle taçlandırmıyor. Biz de direnip oradaki arkadaşları aşağı indireceğiz.” 

HER AKŞAM 8'DE TENCERE TAVA
Cerattepe’yi korumak için direnen Artvinliler “Her akşam saat 20.00’de tencere tava eylemi” yapma kararı aldı. 18 Şubat’ta otopark önünde yapılan eylemin ardından tencere tava eylemi başladı. Bütün sokaklar eyleme katıldı. Arabalar da kornalarıyla destek verdi. Öte yandan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan’ın “Mücadelemiz için öneri yapın” çağrısı üzerine Artvinliler, derneğe gelerek fikirlerini paylaşmaya devam ediyor. 

Son Güncelleme: 20.02.2016 21:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.