29 Ocak 2016 Cuma 10:10
Davutoğlu: Cizre ve Sur birkaç günde temizlenecek

Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmeleri) terör örgütü YPG ve PYD terör örgütü olduğu için bu toplantıya katılmasını istemiyoruz.

Terör örgütü YPG/PYD'ye davetiye gitmedi. Türkiye'nin tutumu kesinlikle Suriyeli Kürt kardeşlerimize değildir. Suriyeli Kürtler olmadan masa kurulmaz. Ama terör unsurları olmamalıdır. Bu örgütler bu durumu fırsata çevirip Türkiye'yi kötülemek isteyecekti. "PYD masaya gelecek* diyorlardı. Ne oldu? Türkiye yalnız kalacakmış gibi fikir sürüyorlar.

Türkiye'nin kabul etmediği hiçbir durum, Suriye'ye çözüm getirmez. PYD'ye yakın duran kesimler dahi, durumu yeniden değerlendirme ihtiyacı içindeler. Fırat'ın batısına YPG geçmedi, geçmeyecek. Ama DAEŞ mevcudiyeti de burada kalacak anlamına gelmiyor.

Biz sınırımızda ne Rejimi, ne DAEŞ'i ne YPG'yi istemiyoruz. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a; belgelerle, PYD ve PKK'nın Türkiye'de terör faaliyetlerini nasıl kanalize ettiklerini anlattık. Biden, Türkiye'nin bu konudaki kaygılarını anladıklarını ifade etti.

Nasıl Kuzey Irak'ta, Kandil'de, Türkiye'ye dönük eylemler geldiğinde sınır ötesi operasyon yapmaktan çekinmemişsek, Suriye'de de Türkiye'ye dönük eylemler gerçekleşmesi durumunda, bunu yakından takip ediyoruz. Her türlü müdahalede de bulunuruz.

7 Haziran'dan sonra yanlış hesap yaptılar. Silahlanma çağrısı yaparken bu kararlılığı göstereceğimizi tahmin etmediler. Silopi bütün sokaklarıyla temizlendi. Cizre ve Sur da birkaç günde temizlenecek. 

İKİYÜZLÜLÜK OLUR 

Bölge halkımızla bir araya geleceğiz, onların derdini dinleyeceğiz, tek bir gözü yaşlı vatandaşımızı bırakmayacağız, ama bir tek terör mensubu da bırakmayacağız. Bazen kararlılığımızdan anlamıyorlar ve zannediyorlar ki 'bir masa kurulsun tekrar konuşalım'.

Hayır, önce bu ülkedeki her vatandaş yaşama hakkına sahip olacak şekilde kimsenin elinde silah kalmayacak. Bu olmadan barış havarisi kesilmek ikiyüzlülüktür. ("Yeni anayasa için Cumhurbaşkanı Erdoğan sahaya indi" ifadesi üzerine) Sahadan hiç çıktı mı ki? Hiçbir zaman sahadan çıkmadık ki hep halkla beraberiz. 

PKK'YA DESTEK ÜÇ KOLDAN KESİLECEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında salı günü toplanan MYK'da terörle mücadele ve bölgede devam eden operasyonlarla ilgili son durum masaya yatırıldı. Basına kapalı yapılan MYK'da, terörle mücadelede yeni bir sürecin başlayacağı belirtildi. Yeni dönemde, terör örgütünün tüm lojistik desteğinin kesilmesine dönük üç eksenli plan devreye sokulacak. Atılacak adımlar ise şöyle:

Örgütün finansal kaynakları kurutulacak. PKK'nın, en önemli finans kaynağı olan uyuşturucu ve kaçakçılığın önlenmesi için yeni operasyonlar başlatılacak. Güvenlik güçleri bu anlamda bölgede kuş uçurtmayacak, örgüte nefes aldırmayacak. 

Terör örtünün son dönemde Suriye üzerinden silah sağladığı biliniyor. PYD'ye verilen silahlar PKK'nın eline geçiyor. Terör örgütünün Suriye başta olmak üzere silah tedarik kanalları kapatılacak. Şehirlere silah girişi, evlerde saklanması önlenecek. Bunun için gerekli operasyonlar yapılacak, girişimlerde bulunulacak. 

Örgütün yurtdışı desteğinin kesilmesine dönük adımlar da atılacak. Özellikle Avrupa'da propaganda makinesine dönüşen ve terör örgütüne her anlamda destek veren yapının ilgili ülkelerde barındırılmaması için gerekli adımlar atılacak. 

Toplantıda alınan diğer kararlar da şöyle: "Evlerinden ayrılmak zorunda kalanlara bir yıl süre ile aylık bin lira kira yardımı yapılacak.

Zarar gören her aileden bir kişiye okul, cami ya da hastanelerde iş verilecek. Kentsel dönüşüm başlayacak. Sur'daki tarihi sit alanlarında yerleşim olmayacak. Zarar gören 72 okul en kısa zamanda yaptırılıp eğitime açılacak. Sağlık personeli için hastanelerin yanında lojman yaptırılacak. 

"HDP'LİLER ŞOVU BIRAKIP HALKIN YANINDA DURSUN"

Başbakan Davutoğlu, Cizre'de bulunan yaralılara müdahale edilmediğini ileri sürerek açlık grevi başlatan HDP'li milletvekillerine de seslendi. Suudi Arabistan'a hareketinden önce açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "İçişleri Bakanlığımıza gelip bekleyen milletvekillerine çağrıda bulunuyorum. Bir kere de dönüp Kandil'e doğru 'Yeter artık' demeyi başarabilin. Bir kere de dönüp, Meclis'te oradan bir başka milletvekilinin görüntülerini vererek şov yapmak yerine, orada ızdırap çeken halkın yanında durun" diye konuştu. 

Suudi Arabistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Davutoğlu, 5 Şubat'ta Mardin'e gideceğini söyledi. Davutoğlu, "Güneydoğu Anadolu'daki bütün illerimizi adım adım gezeceğiz" dedi.

Son Güncelleme: 29.01.2016 10:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.