19 Nisan 2014 Cumartesi 23:33
Seçim Sisteminde Tarihi Değişiklikler!

AK Parti, Haziran 2015'te yapılacak milletvekili seçimlerinde 'daraltılmış bölge' sisteminin uygulanması için düğmeye bastı. Seçim barajının kaldırılması ve dar bölgeli seçim sistemine geçiş için çalışmalar başladı.

 

 Erdoğan'ın gündeme getirdiği 'daraltılmış bölge sistemine' göre, Türkiye'de her seçim bölgesi 5-6 milletvekilinden oluşacak. İller buna göre seçim çevrelerine ayrılacak. Küçük iller ya başka iller ile birleştirecek ya da birkaç milletvekilli bir bölge sayılacak. Böylece Türkiye 110 seçim bölgesine ayrılacak. Sistemin 2015 seçimlerinde kullanılabilmesi için en geç 12 Haziran 2014 tarihine kadar Meclis'ten çıkartılması gerekiyor, çünkü Anayasa gereği seçime bir yıl kala yapılan seçim yasası değişiklikleri uygulanamıyor.

 

Daraltılmış bölgeye geçilmesi durumunda 12 Haziran seçim sonuçlarını baz alarak yaptığı hesaplara göre, Ak Parti'nin milletvekili sayısı 25-30 civarında artarak 350-360 aralığına ulaşacak. Böylece AK Parti'nin Anayasa değişikliği konusunda eli rahatlamış olacak. Milletvekili seçimlerinden hemen sonra 'başkanlık sistemi' veya 'partili cumhurbaşkanlığı' gündeme gelecek. Köşke çıkması durumunda Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayacak Erdoğan Anayasa'nın değişikliği ile birlikte yola 'başkan' olarak devam edecek.

Son Güncelleme: 19.04.2014 23:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.