01 Temmuz 2015 Çarşamba 01:28
TBMM Başkanlığı Seçiminde Sürpriz Sonuç !

TBMM başkanlık seçiminde ilk oylama yapıldı. İlk tur oylamada hiçbir aday Başkan seçilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı.

AK Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı 258. CHP'nin 132, HDP'nin 80, MHP'nin ise 80 vekili var. İlk tur oylamada 545 vekil oy kullandı. 5 kişi oylamaya katılmadı. Buna göre;

Oylamaya 545 vekilin katıldığı açıklandı.

İşte adaylar ve aldıkları oy sayıları:

İsmet Yılmaz: 256

Deniz Baykal: 125

Ekmeleddin İhsanoğlu: 81

Dengir Mir Mehmet Fırat: 81

Boş: 2

 

3. TURDA DA SONUÇ ALINMAYABİLİR

İkinci turdan sonra adaylardan birinin çekilmemesi halinde üçüncü turda da sonuç alınamayabilir. Dördüncü turda ise en yüksek oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan seçilecek.
TAKTİK SAVAŞLARI YARINKİ TURDA

Partilerin Meclis Başkanlığı için taktik savaşını yarınki turlarda yapması bekleniyor. Teknik olarak AK Parti'nin 60'a yakın milletvekilini üçüncü turda HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat'a yönlendirip CHP'li Deniz Baykal'ı dördüncü turda saf dışı bırakma olanağı bulunuyor. Bu durumda son tura AK Parti ve HDP'li aday kalacağından ve MHP'liler Fırat'a oy vermeyeceğinden Yılmaz'ın kazanma şansı olabilecek.
ÖNCE BAŞKAN SONRA DİVAN SEÇİLECEK

Yarın sonuçlanması beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler divan üyeliklerine kimlerin ismini vereceğini belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak. Başkanlık Divanı'nın oluşması bu hafta zor gözüküyor. Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak.

Son Güncelleme: 18.07.2017 21:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.