01 Ekim 2016 Cumartesi 16:31
Birbirlerine özenmek Şampiyonluk Getirdi

Tunceli'de, asgari ücretle geçinen ailenin iki çocuğundan biri olan lise öğrencisi genç atlet Şiyar Munzur Güven, arkadaşına özenerek başladığı atletizmde Türkiye şampiyonu oldu.

Tunceli'de yaşamını sürdüren 17 yaşındaki Şiyar Munzur Güven, 5 yıl önce bu sporla ilgilenen bir arkadaşının müsabakalara katılmak için yurt içi ve yurt dışında birçok yere gitmesine özenip atletizme başladı.

Katıldığı ilk müsabakada sonuncu olmasına rağmen atletizmden kopmayan Şiyar, ailesinin ekonomik durumu ve yeterli olanaklara sahip olmamasına rağmen yarışlarda başarılar gösterdi.

Özellikle son 2 yılda atletizmde yurt içinde dereceler elde eden genç atlet, Türkiye Salon Federasyon Deneme Yarışları'nda şampiyonluğa ulaştı.

Atletizmde, Avrupa barajını da geçerek Türkiye'yi Avrupa'da temsil etme hakkı kazanan Şiyar Munzur Güven, gösterdiği başarılarla 2020 Tokyo olimpik hazırlık kampına katılma hakkı da elde etti.

Milli sporcu AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşına özenerek atletizme başladığını ifade ederek, "Bir arkadaşım atletizmle uğraşıyordu. İl dışına müsabakalara gidiyorlardı. Ben de gezmeyi çok sevdiğim için bu spora başladım. Hocam beni beğenip yetenekli olduğumu görünce devam ettim. O günden beri atletizmi bırakmadım." dedi.

Ekonomik sıkıntıları olmasına, antrenman yaptığı futbol sahasına gelip giderken 2 araç değiştirmesine ve sakatlıklara rağmen bu sporda son iki yılda dereceler elde ettiğini dile getiren Şiyar Munzur Güven, "Son iki yılda derecelerim oldu. Salon Şampiyonası'nda birinci oldum. Atletizmde Avrupa yıldızlar barajını geçtim ama müsabakalara çeşitli nedenlerle katılamadım. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) barajını geçtim. Tüm imkansızlıklara rağmen bu başarılar geliyorsa daha iyisini de yapabileceğime inanıyorum. Hedefim bu şehirde sporun daha iyi bir noktaya gelebilmesini sağlamak." ifadelerini kullandı.

Şiyar, spor sayesinde çocukların sokaklarda dolaşmasının önüne geçilebileceğini ifade ederek, "Atletizmde şehrimizde çok büyük bir kapasite var ama ellerinden tutulmadığı için çocuklar sokaklarda dolaşıyor. İlk hedefim Türkiye'de 800 metre salon rekorunu kırmak. En büyük hedefim ise olimpiyatlarda kentimizin adını duyurmak." diye görüş belirtti.

 

- Sağıroğlu: "Şiyar'a her zaman güvendim"

Genç atletin antrenörü Murat Sağıroğlu ise rakiplerine göre daha dar imkanlarla çalışan Şiyar'ın bir gün bile idmanlarını aksatmadığını, desteklenmesi halinde çok daha iyi başarılar elde edeceğini söyledi.

Sağıroğlu, Şiyar'ı ilk olarak Naili Moran 16 Yaş Altı Türkiye Şampiyonası'na götürdüklerini anlatarak, "Orada 800 metrede son sırada yer aldı ama yaptığı antrenmanlar ve gösterdiği performans bunu hak etmiyordu. İlk müsabakasıydı ve psikolojik olarak yarışı kaldıramadı. Ben Şiyar'a her zaman için güvendim. Onun Avrupa şampiyonasında, olimpiyatlarda koşacağına inandığımı söyledim ve yanılmadım. En iyi dereceleri son 2 yılda yakaladı. İlk önce okullar arasındaki yarışlarda Türkiye ikincisi oldu. Ardından Naili Moran'da Türkiye ikincisi ve üçüncüsü oldu. Ayrıca salon denemelerinde 1.56 koşarak tüm dikkatleri üzerine çekmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

 

- "Daha iyisini yapacağımıza inanıyoruz"

Şiyar'ın rakiplerinin, idman yaptıkları sahalardan beslenmelerine kadar birçok konuda kendisinden avantajlı olduğunu bu sebeple yarışlara 1-0 geride başladığını ifade eden Sağıroğlu, şunları kaydetti:

"Rakipleriyle hiçbir zaman aynı şartlarda mücadele etmedi. Zor şartlara rağmen önemli başarılar sağladı. Koşullar uygun olursa daha da iyisini yapacağına inanıyoruz. Tuncelili birkaç sporcumuzun geçmiş dönemlerde Türkiye'de ve Avrupa'da önemli dereceleri oldu ama bunlar çoğunlukla buralı olup da il dışında yaşayan kişilerdi. Şiyar, bu anlamda bir ilk. Şiyar, Tunceli'de yaşayan ve 93 yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Avrupa yıldızlar barajını geçen tek sporcudur. Bu anlamda büyük bir başarı yakalamıştır. Aynı zamanda 2020 Tokyo Olimpik Hazırlık Kampı adayıdır. İstediği zaman gidebilir. Türkiye Şampiyonası ve olimpik deneme yarışlarına hazırlanıyoruz. Bunları geçen Avrupa'da temsil hakkı kazanıyor."

Sarıoğlu, maddi durumu iyi olmayan bir ailenin çocuğu olan Şiyar'ın zor şartlarda antrenman yaptığını dile getirerek, "Sabah saat 8.30'da okula gidip saat 16.00'da okuldan sonra antrenmana geliyor. Asgari ücretle çalışan bir babası var, iki kardeşler, annesi çalışmıyor. Şiyar'ın yaptığı antrenman 2,5-3 saat sürüyor. Ekonomik nedenlerden dolayı beslenme noktasında sıkıntı yaşıyor. Biz kendimiz karşılamaya çalışıyoruz, birçok yerden destek sağlamaya çalışıyoruz ama yetmiyor." ifadelerini kullandı.

 

Son Güncelleme: 04.10.2016 19:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.