25 Şubat 2016 Perşembe 13:21
3. havalimanıyla ilgili önemli açıklama

3'ncü havalimanının inşaatını yüklenen ve bittikten sonra da işletmesini yapacak olan İGA (İstanbul Grand Airport) CEO’su Yusuf Akçayoğlu dün inşaat sahasında havalimanı muhabirlerine yaptığı tanıtım toplantısında, yapılan işin mega değil süper mega bir iş olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:Tüm kredi anlaşmalarımızı imzaladık.

Hala bu proje için yatırım yapmak amacıyla birçok kurum kapımızı çalıyor. Artık paramız cebimizde. Şimdi bize işi bitirmek kalıyor.

Daha önce ilk fazı 2018 Ekim ayında bitireceğimizi bildirmiştik.

Şimdi inşaatı hızlandırdık ve bu tarihi geriye çektik ve inşallah 90 milyon yolcu kapasiteli ana yolcu terminal binasını, bir adet hava trafik kontrol kulesini, 2 adet 60 metre genişliğinde birisi 3,75 km diğeri de 4,1 km olan pistleri, hangar, kargo, catering ve yer hizmetleri gibi tüm destek tesislerini, 18 bin araçlık otoparkı olan Faz-1 A’yı 2018 yılının şubat ayında hizmete açacağız.”

UZAY ÇATI İSKELELERİN ÜZERİNDE

76,5 milyon metrekare dev bir alana sahip olan 3. havalimanının detayları hakkında bilgi veren Yusuf Akçayoğlu bir gazetecinin çatı sistemine ilişkin sorusu üzerine, “ Uzay çatı sadece iskelelerin üzerinde olacak ama ana terminalde sahada gösterdiğim yerde normal konvansiyonel çatı olacak” dedi.

Akçayoğlu, planlanan inşaat hızı konusundaki bir soru üzerine, “ Bu tip mega projelerde normalde aylık imalat fiziksel gerçekleşme dediğimiz, tamamen yerine konmasının bitmesi oranı yüzde 3 veya 3,5’tur. Biz burada yüzde 5’leri yakalayarak gideceğiz. 

Yusuf Akçayoğlu inşaatın denetimi konusunda sorulan bir soru üzerine şöyle koniuştu:

” Denetim yapan şu anda yabancı iki firma var, kazı-dolgu işlerimizi denetleyen. Fulltime işin başındalar. Biz o konuda biliyorsunuz buranın da işletmecisi olacağız bu riske giremeyiz. Yani denetimi özellikle dolgu ve diğer toprak işleri olsun, çelik çatıda olsun ismini vereyim Veritas şirketi. Özel ehemmiyet gösteriyoruz. Dizaynda da bunları yapıyoruz. Tasarım yapılıyor ondan sonra bir üçüncü göz denetliyor, ondan sonra imalata geçiyoruz. Bunu yapmak zorundayız. İşletme için şu anda yapılanmayı İGA olarak düşünüyoruz. Şu an için herhangi bir firma düşünülmüş değil.”

Yusuf Akçayoğlu” İnşaatın şu andaki durumu nedir? Yüzde kaçı bitti? " sorusuna ise “Kaynak aktarımına bakarsak yüzde 20’lerdeyiz. Fiziksel olarak olarak yüzde 10’dayız ama baharla birlikte yüzde 5 en az artsın diye çalışacağız. Bütün hedefimiz o. Planlamamızda da onu gösteriyor. Bir sıkıntı yaşayacağımız görünmüyor inşallah “ yanıtını verdi.

HABOM’DAN DAHA BÜYÜK TEKNİK

İnşaat hakkında bazı rakamlar da veren CEO Akçayoğlu, “Sahada halen 1704 kamyon, 182 ekskavator , 50 grayder, 121 silindir, 84 dozer ile birlikte mimar, mühendis, idari ve işçi olarak toplam 12 bin kişi çalışıyor. Bazı işçilerimiz özellikle kamyon şoförleri yabancı. Mesela 300 Vietnamlı, 300 Pakistanlı şoför var. Terminale 7 giriş olacak. THY’nin isteğine göre yüzde 75’i THY hizmetine sunulacak.

Ancak bu rakam kesin değil. İçerde oteller, kafeler CİP salonları hizmet verecek. Genel havacılık ikinci bölümden sonra yapılacak. Teknik olarak HABOM’dan daha büyük bir bölge yapılacak. Uçakların slot sıkıntısı olmayacak, denizden de lojistik ikmal yapılacak. Duty Free ihalesini ünlü Alman firması Heinemann kazandı. Onlar bile Almanya’daki merkezlerini buraya almayı düşünüyorlar” dedi.

ATATÜRK HAVALİMANI’NIN AKİBETİ

Yusuf Akçayoğlu Atatürk Havalimanı'nin ne olacağı konusundaki bir soruyu ise şöyle cevapladı:

“İhalenin yapılışında bu çok açık ve net belirtilmiş bir mesele. Buranın açılmasıyla beraber burada oluşacak kazanç, ciro tamamen Atatürk Havalimanındaki yapıya bakılarak yapılmış bir şey.

Yani orasının bütün operasyonları buraya gelecek şekilde planlanmış bir konu. Ben kapanacaktır şeklinde bir şey söylemek istemiyorum ama ihalede yazan o.”

ULAŞIM’DA ÖNCELİK METRO

Yusuf Akçayoğlu, havalimanına ulaşımın çok önemli olduğunu belirterek metro hatlarının önemli olduğu söyledi. Edinilen bilgiye göre ulaşım için Gayrettepe- Yeni Havalimanı Metro Hattı, D-20yeni karayolu bağlantısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi bağlantısı, Hızlı Tren bağlantısı, Üç katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi ile Anadolu Yakası bağlantısı ile gerçekleşecek.

Son Güncelleme: 25.02.2016 13:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.