26 Nisan 2016 Salı 19:46
Apple Araba Üretme Sevdasına Düştü

Apple daha önce bir kaç araba üreticisi ile irtibata geçmiş ancak ortak üretim konusunda sıcak karşılanmamıştı. Malumunuz Tesla elektrikli araçları ile ününe ün katarken üstelik sürücüsüz arabaların ortaya çıkacağı gelecek dönemde Apple bu işte pay sahibi olmak için kolları sıvamış vaziyette…

Ford tedirgin, Apple Araba Üretme Sevdasına Düştü !

Ford Şirketrinin CEO’su Mark Fields açıklamalarında gelecek ile ilgili düşüncesinde (endişe yada yeni güçlü rakip olarak algılayın ) gelecekteki rakiplerinin General Motors ya da Chrysler olmayacağı varsayımında bulunarak  yeni rakiplerin günümüz teknoloji devleri Google ya da Apple olarak gördüğünü ifade etti. Ve “Varsayımımız Apple’ın araba üreteceği yönünde” dedi.

Açıklamalarına devam eden Fields “Bu bize tek bir ürün üstünde değil müşterinin ürünle ve hizmetle ilgili tüm deneyimine de odaklanmamız için gerekli teşviği sağlıyor” dedi. Ve sözlerinden anlaşıldığı üzere sürücüsüz araba konusunda çalışma yapacakları sinyalleri verildi. Üstelik Ford şimdiden insanlar ve araçları arasındaki iletişimlerini araştırma amaçlı olarak teknoloji şirketleri ile ortaklıklara başlamışlar bile.

Ford tedirgin, Apple Araba Üretme Sevdasına Düştü !

Bu arada sıkı ralip Apple de boş durmuyor. Öyle ki geçen haftalarda  Aston Martin’in baş mühendisi ve Tesla Motors’un araç mühendisliği eski başkan yardımcısı Chris Porritt‘i kendi bünyesine katmıştı. Porritt ‘in gelme amacının Araba Projesi olarak adı duyulan ”Titan” üzerinde çalışacağı yönünde olacağı görülüyor.

Tekoloji şirketlerinin bu araba sevdasının nereden geldiğini merak ediyorsanız şunu bilmekte fayda var; ”Dünya genelindeli standart araba pazarının yıllık cirosu 2.31 trilyon dolar civarında tutuyor.” Bu rakam otomobiller için geçerli diğer araçları da bu pazara dahil edersek ortaya 5.49 trilyon dolar gibi uçuk bir rakam çıkıyor.

Ford tedirgin, Apple Araba Üretme Sevdasına Düştü !

Fields , açıklamalarının devamında asıl gelecek rakiplerinin General Motors mu, Apple mi yoksa Google mu olduğu sorusuna şu yanıtı veriyor:

“İşimizde bildiğimiz ve saygı duyduğumuz pek çok geleneksel rakip var. Bir de geleneksel olmayan ama otomobil endüstrisiyle ilgilenen ve piyasaya bakıp “biz de bundan bir parça koparabiliriz” diyen pek çok yeni rakip de var“.

Ford’ un gelecek kaygısından olsa gerek, Ford tarafından , ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Palo Alto kentinde büyük bir araştırma ve buluş merkezi ( AR-GE) kurduklarını ve bu çevrede işbirliği yapmaya açık oldukları açıklamışlardı. Şimdilik Google işbirliğinde olsalarda Ford tarafı özel talep doğrultusunda”sözleşmeli imal” tarafına sıcak bakmadığından, Google benimle birlikte isen ayrı araç düşünme sonuna kadar beraberiz mesajını da vermiş oluyor.

Ford tedirgin, Apple Araba Üretme Sevdasına Düştü !

Ford tarafının öngörüsüne göre sürücüsüz araçların 2020 sonunda yollarda görüleceği aşikar. Bunun için planlar yapılmış  ve nihai hedeflerine göre;

”Level 4” ismi verilen bu arabalar bilgisayarlar tarafından hazırlanan haritalara göre önceden belirlenmiş alanlarda kendi başlarına gidebilecek.

“Level 5” arabaları ise aracı sürücüden devralarak nerede olursa olsun yolcuları eve taşıyabilecek.

 

Bu arada Apple’ da yakın takibe alan Şirket gelecek pazarında mutlak yer almak istiyor. Bakalım Apple arabası için üretici bir hazır firma  mı bulacak yoksa Tesla gibi azar azar üreterek merdivenleri adım adım mı çıkacak. Gerçi Apple da bu para iştahı oldukça pazara seri olarak açılacaktır.

Son Güncelleme: 26.04.2016 19:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.