03 Aralık 2015 Perşembe 17:28
Apple iPhone 6s Yeni Özellikleri Çok İlginizi Çekecek Fiyatı

 Apple hayranları iPhone’larını derhal yenilerken sesi daha az çıkan kalabalık pek oralı olmaz. Fakat iPhone 6s’te durum alışılagelmişten oldukça farklı. iPhone 6s, ilk iPhone’un piyasaya çıkış tarihi olan 2007’den beri akıllı telefonlarda yapılan en büyük sıçramayı temsil ediyor.

Fiyat: 16 GB 3.099 TL, 64 GB 3.499 TL, 128 GB 3.899 TL

3 boyutlu dokunuşlar

Bunun öncelikli sebebi 3D Touch adı verilen, dokunmatik ekranlarla yeni etkileşimler yaşamanızı sağlayan teknoloji. Basitçe anlatmak gerekirse 3D Touch, ekranın neresine bastığınıza veya parmağınızı ne kadar uzun süre basılı tuttuğunuza bakmakla kalmıyor, bunlara ek olarak ekrana uyguladığınız basma şiddetini de algılıyor. Pratikte Apple’ın sağlamaya çalıştığı şey, kullanıcının ekrana bastığı sıradaki “niyetine” göre kullanıcının yapmak istediğini sezmek.

İyi bir arayüz ve donanım tasarımının kalbinde yatan şey kullanıcının niyetinin anlaşılması ki Apple öteden beri bu niyet okuma işini oldukça başarılı şekilde götürüyor. Bu kez ise 3D Touch ile Apple, şapkasından oldukça şişman bir tavşan çıkarmış durumda. Basma şiddetini hisseden katman, 6s’in hafifçe içeri göçebilen elastik camının altındaki sensörlerle birleşince ekranın camı ve LCD arasındaki basma şiddeti hatasız olarak ölçülebiliyor. Diğer bir deyişle bu telefon ekrana ne kadar sert bastığınızı kusursuz bir şekilde anlıyor.

Daha anlaşılır bir şekilde anlatmak gerekirse 3D Touch, emektar bilgisayarlarınızdaki sağ tıklama özelliğini telefonunuza getiriyor. iPhone’un ana ekranında 3D Touch’ı destekleyen herhangi bir uygulamanın simgesine normalden daha sert bastığınızda o uygulamayla ilgili yeni seçenekler ve kısayollar karşınıza çıkıyor. Örneğin Kamera uygulaması özçekim, video, yavaş çekim ve standart çekim gibi kısayollar sunarken, Safari; okuma listesi, favoriler, standart sekme ve gizli sekme kısayollarını sunuyor.

3D Touch’ın yapabildiği tek şey bu değil tabii. Örneğin, destekleyen herhangi bir uygulamada bir web bağlantısına normalden sert bastığınızda web sayfasının ön izlemesini görebilirsiniz. Parmağınızla yukarı sürüklediğinizdeyse paylaşma ve kaydetme gibi seçenekler karşınıza çıkıyor. Daha da sert bastığınızda bağlantıyı kendi uygulamasında (bu durumda Safari’de) açabiliyorsunuz. Apple bu ön izleme ve sonrasında ana uygulamayı açma hareketlerini sırasıyla Peek ve Pop olarak adlandırıyor. Kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra bu hareketler olmadan nasıl yapabildiğinizi sorgular oluyorsunuz.3D Touch, iOS 9’da birçok yerde kullanılıyor. Mail uygulamasında gelen mesajlara liste görünümünü terk etmeden kısaca göz atmak, çektiğiniz Live Photo’lardaki (Bu konuya daha sonra gireceğiz.) hareketli öğeleri görüntülemek, klavye açıkken işaretçinin yerini değiştirmek bunlardan birkaçı. Notlar uygulamasında ise parmağınızla bir şey çizerken daha sert fırça darbeleri yaratmak için daha sert basabiliyorsunuz.

Donanımsal olarak bakıldığında 3D Touch harikulade uygulanmış. İlk seviye 3D Touch etkisini yaratmak için öyle çok sert basmanız gerekmiyor ve yeni Taptic Engine (titreşim motoru), basma kuvvetinize göre yeni bir basınç seviyesine geçildiğinde parmağınıza ufak bir titreşim gönderiyor.

Bu, ileride telefonlarımızla nasıl etkileşeceğimizi belirleyecek önemli bir sıçrama olacak gibi görünüyor. Parmaklarımızı kıstırarak büyütme-küçültme yapmak ya da parmakla sürükleyerek sayfada gezinmek kadar hayati bir özelliğe dönüşebilir. Fakat dürüst olmak gerekirse bazı tutarsızlıklarıyla 3D Touch henüz eksikleri olan bir teknoloji. Uygulama ve özellikle de oyun geliştiricileri 3D Touch’a yönelik uygulamalar yazdıkça zamanla yeni fikir ve uygulamalar karşımıza çıkacaktır.

Kameralar

iPhone 6s’teki diğer önemli değişiklik kameralar. Arkadaki kamera 8 megapikselden 12 megapiksele çıkarılırken öndeki kamera günümüz standartlarında acınacak durumdaki 1,2 megapikselden 5 megapiksele çıkarılmış. iPhone 6’da olmadığı gibi iPhone 6s’te de optik görüntü sabitleme teknolojisi yok. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sadece daha büyük boyutlu Plus’ta yer alan bu özellik, düşük ışıklı ortamlarda daha net fotoğraf ve video çekilmesini sağlıyor.

Öndeki yeni kamera çok daha fazla ayrıntı yakalayabiliyor ve az ışıklı yerlerde daha iyi özçekim (selfie) çekmenizi sağlamak için telefonun ekranını flaş gibi kullanıyor. Ancak Apple’ın ayrıntılara verdiği önem burada da kendisini gösteriyor: Ekran ilk aşamada en parlak beyazla ortamı anlık olarak aydınlattıktan hemen sonra fotoğrafta ten renginin doğru yansıtılması için daha güçsüz bir sarı ışık veriyor. Bu, arkadaki çift tonlu LED flaşı idareten simüle etmeye yönelik bir düşünce. Bu düşük ışıkta çekilen özçekimlerdeki parazitleri azaltmakta pek başarılı olmasa da artık daha kabul edilebilir detaylar ve gerçek ten rengini yakalamak mümkün. Bu özelliğe Retina Flash deniyor.

Piksel sayısındaki artış normal şartlarda parazitte de artışa neden olur ve bunun dönüşü daha düşük kaliteli resimlerdir, fakat artan megapiksel sayısı iPhone 6s’te böyle bir dezavantaja neden olmamış. Düşük ışıkta ve günışığında yüksek pozlamada çekilen her fotoğraf, mükemmel beyaz dengesi olan, oldukça ayrıntılı kareler üretiyor.

Gelelim Live Photos’a. Live Photos ile Apple, çekilen her fotoğrafın biraz öncesi ve biraz sonrasını (toplamda 1,5 saniye) video olarak kaydediyor. Ortaya ise Vine videolarına benzer fakat daha kısa hareketli kareler çıkıyor. Live Photos varsayılan olarak açık geliyor, küçük yuvarlak bir simge ve sarı bir uyarıyla özelliğin açık olduğunu size bildiriyor.

Bizim deneyimimize gelirsek, ilk Live Photo’larımızın hep kaldırımda veya ayaklarımızla başladığını fark ettik. Bir süre sonra fotoğraf çekme alışkanlıklarımızı Live Photos’a uydurmak durumunda kaldık. En iyi sonuçları, kamerayı sarı renkli uyarı kaybolana kadar nesnemiz üzerinde tutarak elde ettik.

Eğlenceli bir özellik olduğu doğru fakat Live Photos’un sosyal medyanın ayrılmaz bir parçası olmakla unutulup gitmek arasında bir yerlerde durduğu yorumları şimdiden yapılıyor. Bizce Live Photos bu dediklerimizden ilkine daha yakın görünüyor fakat sosyal medyanın en meşhur aktörlerinin bu özelliği desteklemesi biraz zaman alacak. Şimdilik sadece diğer Apple cihaz sahipleri Live Photos ile çekilen canlı fotoğrafları görüntüleyebiliyor ki bu önemli bir dezavantaj.Kameraya gelen diğer önemli yenilikse 4K video çekme özelliği. Her ne kadar şimdilik 4K video görüntüleyebilecek cihazlara sahip olanların sayısı çok fazla olmasa da video kalitesi maksimum 1080p video çekebilen iPhone 6’ya göre çok daha ileride. Yine de birçok kullanıcının esas faydalı bulacağı özellik, iPhone 6s’te video çekerken yakınlaştırma (zum) yapıldığında detayların kaybolmaması olacak. Çektiğiniz 4K videonuzu, artık tüm iPhone’larda yüklü gelen iMovie uygulamasıyla açtığınızda hiçbir kayıp yaşamadan aynı kalitede çekiminizi düzenleyip başka format ve çözünürlüklerde kaydedebilmek mümkün.

Ne var ki 4K özelliği varsayılan olarak kapalı geliyor. Bunu nedeni ise çektiğiniz her 1 dakikalık video için iPhone’unuzdan 380 MB yer gitmesi. Görünen o ki Apple hâlâ üretmekte ısrar ettiği 16 GB’lik iPhone’ları unutmuş değil.

Tasarım

iPhone 6s, iPhone 6 ile bire bir aynı değil. Eğer önceden iPhone 6 kullanan biriyseniz 6s’i elinize alır almaz daha ağır olduğunu fark ediyorsunuz. Bunun temel nedeni 3D Touch teknolojisi için gereken ekstra malzemeler. Ayrıca telefon iPhone 6’ya göre fark edilmesi zor da olsa çok az kalınlaşmış fakat yan yana konulduklarında bile bunu anlamak çok güç.

Apple, 6s’in kasasında da bazı geliştirmeler yapmış. Yeni telefonda “7000 serisi” denilen, bilinen en güçlü alüminyum çeşitlerinden biri olan alüminyum kullanılmış. Ekran camının da daha dayanıklı olduğu iddia ediliyor ama birkaç iPhone feda etme olanağımız olmadığı için bunu test etmedik.

Tasarımdaki son sözünü etmeden geçemeyeceğimiz değişiklik ise altın, uzay grisi ve gümüş modellere ek olarak 6s ile birlikte bir roze altın seçeneğinin eklenmiş olması. Biz bu rengi yavan bulmuş olsak da renk meselesinin her zaman zevk meselesi olduğunu ve bu yeni rengi bayılanların da olduğunu biliyoruz. iPhone 6s’in satıldığı bir mağazayı ziyaret edip kendi gözünüzle görmenizde fayda var.Performans

Evet, tahmininiz doğru: iPhone 6s geçen seneki modelden hızlı. Apple’ın söylediğine göre yeni A9 işlemci iPhone 6’daki A8’e kıyasla tam iki kat hızlı. Grafik işlemcisi ise iddiaya göre bundan da hızlı. Yaptığımız birkaç test, yeni iPhone’un gerçekten de hızlı olduğunu gösterdi.

GFXBench’in oyun performansı testi özellikle oldukça aydınlatıcı oldu: iPhone 6s o kadar hızlı ki telefonun kendi ekranının kullanıldığı test sonuçlarına göre maksimum tazeleme hızı olan saniyede 60 kare civarında sonuçlar elde ettik.

Ekranı kullanmadan 6s’in grafik işlemcisini test ettiğimizde ise Apple’ın yeni gözbebeğinin sınırlarını zorlamış olduk. Diğer hiçbir Android mobil cihazda ulaşılamayan T-Rex HD testindeki saniyelik 80 karelik değere ilk defa iPhone 6s ile, üstelik de telefon çok ısınmadan ulaştık.

Bunun fiili kullanımda ne getireceği biraz daha muğlak. Günümüzün uygulama ve oyunları göz önüne alındığında bu telefonun günlük kullanımda pek zorlanmayacağını söyleyebiliriz. Hatta çoğu durumda iPhone 6’ya kıyasla pek fark hissedilmeyecek. Pratikte uygulamalar zaten bir saniyeden daha kısa sürede açılıyor. Ekrandan ekrana geçiş de (örn. ana ekrandan arama ekranına ve iOS 9 ile gelen Siri önerileri ekranına) artık çok az daha hızlı. Önceki nesle göre çok daha hızlı diyebileceğimiz tek özellik ise parmak izi kontrolü. Telefon artık daha yüksek çözünürlüklü parmak izi sensörü sayesinde dokunduğunuz anda bekleme olmadan açılıyor.

Pil ömrü

Apple yeni iPhone’da pil kapasitesini düşürmüş. Evet, doğru okudunuz, yeni iPhone’da pil daha küçük. Fakat memnuniyetle gördük ki telefonun pil ömründe herhangi bir değişim yok.

Sabah saat 5.30’da şarjdan aldığımız 6s ile çektiğimiz canlı fotoğraflar, 4K videolar, uygulama yüklemeleri, 4G üzerinden 2 saat boyunca müzik dinleme sonunda kalan pil oranı 10. saatin sonunda %50’ydi. Daha sonra yaptığımız daha kapsamlı testler de pil ömrüyle ilgili ilk testi destekler nitelikteydi. Uçuş modunda, ekran 120 kandela parlaklığındayken pil ömrü her saat başı %7,2 oranında azaldı. Kısaca 6s birçok kişiye gün boyu yetecek pil ömrü sunacak gibi görünüyor.Ekran kalitesi

İlk bakıldığında ekran kalitesinde pek bir şey değişmemiş gibi görünüyor. Eskisi kadar dengeli renkler parlak bir ekranda sizi karşılıyor, fakat ekranın parlaklığını azalttığınızda kenar ve köşelerde grilikler oluşmaya başlıyor. Yine de 3D Touch ve Taptic Engine’i bu boyutlara indirgemenin bir karşılığı olarak Apple’ı bu ufak tatsızlıktan dolayı çok suçlayamıyoruz. Zaten X-rite i1Display Pro renkmetresi ile ölçüldüğünde bu ekranın piyasadaki en iyi telefon ekranlarından biri olduğu da ortaya çıkıyor.

iPhone 6s, maksimum 572 kandela parlaklığa ve göz kamaştıran 1599:2 kontrast oranına ulaşabiliyor. sRGB renk skalasındaki renklerin %95’ini gösterebilen ekranın ayrıca Delta E (renklerin ekranda yansımasıyla gerçekte nasıl olması gerektiği arasındaki fark) performansı da mükemmele yakın bir değer olarak kabul edilen 1,02. Bu, Samsung Galaxy S6 Edge’inkiyle benzer bir değer fakat S6 Edge’deki fazla doygun renklere 6s’te rastlanmıyor.

Karar anı

Apple her yıl çıkardığı her yeni iPhone’larla büyük çoğunluk tarafından hep başarılı görüldü ve hem hızda hem de kamera performansında geliştirmeler yapageldi. Bu arada da tasarımlarıyla “Bundan sonraki tasarım artık ne kadar daha iyi olabilir?” sorusunu sordurdu. Fakat 3D Touch ile yeni bir şey oluyor. Apple akıllı telefonların evriminde bir sonraki aşamaya geçiyor. Biliyoruz ki bu özellik de rakipler tarafından kopyalanacak. Apple, 3D Touch’ı uygularken ekran kalitesinden ve pil ömründen ödün vermiyor ve kameralarda da iyileşmeler yapmaktan geri kalmıyor.

Yeni iPhone ile ilgili en büyük hayal kırıklığı hâlâ 16 GB’lik modelin sunuluyor olması ve 32 GB’lik modelin olmaması. Bize sorarsanız bu zamanda sadece 16 GB kapasiteli bir iPhone almak hata olur. Bu da en az 64 GB’lik iPhone 6s’e yönelmek gerektiği anlamına geliyor ki 3.499 TL’lik fiyat yenilir yutulur cinsten değil! 5,7 inçlik Samsung Galaxy S6 Edge+’ın ve direkt rakip Galaxy S6’nın fiyatlarının ülkemizde bu seviyeden çok aşağılarda olduğunu göz önüne alırsak yeni iPhone’un işi zorlaşıyor.

Fakat akıllı telefon teknolojisinin en ön saflarında yer almak istiyorsanız iPhone 6s’i satın almaktan başka bir çareniz yok gibi. Elbette bir de iPhone 6s’in çok iyi bir telefon olması gibi oldukça büyük bir avantajı da var.

iPhone 6s ve 6s Plus

iPhone 6s Plus sadece daha büyük bir telefon değil, aynı zamanda daha iyi bir ekrana da sahip. İPhone 6s’in 4,7 inç genişliğindeki 1334×750 piksellik ekranı inç başına 326 piksel sunarken Full HD ekranıyla iPhone 6s Plus inç başına 401 pikselle öne çıkıyor. Bu, çıplak gözle ayırt edilebilir bir fark değil aslında. Artık öyle bir noktaya ulaştık ki ekstra piksellerin sağladığı tek şey pilin daha hızlı tükenmesi.

Bunun dışında Apple’ın iki telefonu arasında pek bir fark yok. Her ikisi de aynı işlemci, aynı kamera ve aynı kablosuz ağ yongalarına sahip. 6s Plus daha büyük bir pil barındırıyor ve Apple’ın verdiği değerleri doğru kabul edersek büyük ekran performansta herhangi bir düşüklük yaratmıyor. Apple’a göre 6s Plus 14 saat boyunca HD video oynatabilirken 6s’te bu değer 11 saat. 4G üzerinden internete bağlanmada 6s Plus 12 saat, 6s ise 11 saatte pili bitiriyor. Pratikte ise her iki telefon da her gece o prizde şarj olacak gibi.

Bu iki telefon arasındaki en yürek hoplatan ayrıntıyı, yani fiyatı göz önüne alalım. Günümüz akıllı telefonlarında 16 GB depolama alanının yeterliliği çok kuşkulu. O yüzden 64 GB’lık 6s ve 6S Plus’ı karşılaştırdığımızda karşımıza 3499 ve 3899 TL’lik fiyatlar çıkıyor. Her iki telefonun 128 GB’lik versiyonları ise fiyata 400 lira ekliyor. Söz konusu rakamlar herhangi bir telefona harcamak için olağanüstü fiyatlar, fakat söz konusu telefonlar da zaten olağanüstü telefonlar.

Teknik özellikler

Çift çekirdekli Apple A9 işlemci ve bütünleşik M9 yardımcı işlemci ● 2 GB RAM ● 16/64/128 GB depolama ● 4,7 inç 750 x 1.334 piksel IPS ekran ● 12 MP arka, 5MP ön kamera ● çift bant 802.11ac Wi-Fi ● 4G ● parmak izi okuyucu ● NFC (sadece Apple Pay için) ● 1.715 mAh Li-ion pil ● iOS 9 işletim sistemi ● 67 x 7,1 x 138 mm ● 143 gram ağırlık

 

Son Güncelleme: 13.08.2016 15:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.