28 Eylül 2015 Pazartesi 12:05
'ATAKar' yerli elektrikli otomobillere öncülük etmek istiyor

 YUNUS OKUR - Atatürk Üniversitesi'nde öğrencilerce ilk modeli geçen yıl üretilen bu yıl ise yenilenmiş 2 prototipi hazırlanan "ATAKar" otomobilleri, Türkiye'de yerli elektrikli otomobil üretimine öncü olma hedefini taşıyor. 

 

Dünya yollarına 2020 yılından önce bir Türk markası otomobil kazandırma hedefiyle çalışmaların yürütüldüğü Türkiye'de, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri de bu çalışmalara "Atak" ve "Araba" kelimelerinin Türkçe okunuşundan türetilen "ATAKar" adını verdikleri elektrikli otomobillerle katıldı. 

 

Fakültenin makine ve elektrik elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinden kurulu ekip, ilk modelini geçen imal ettikleri "ATAKar" otomobilini, 10 aylık bir çalışma sonunda tasarımıyla daha da geliştirerek saatte 110 kilometre hıza ulaşabilen 2 prototip üretti. 

 

Öğrenci ekibine öncülük eden akademisyenlerden elektrik elektronik mühendisliği bölümü öğretim üyesi  Doç. Dr. Tevhit Karacalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle öncelikli hedeflerinin, elektrikli otomobil üretiminde, yerli parça kullanımını artırmak olduğunu söyledi. 

 

Projede bu yönde tasarım ve imalatlar yapıldığına işaret eden Karacalı, "Batarya yönetim sistemini, yerleşik şarj ünitesiyle birlikte özgün hale getirip, Türkiye ekonomisine kazandırmayı planlıyoruz. İleriki aşamalarda elektrik motorlarının geliştirilmesini düşünüyoruz" dedi. 

 

- 65 kuruş yakıt maliyeti ve 500 kilometreye kadar menzil

 

 Projede öğrencilere danışmanlık yapan makine mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Ceviz de otomobile ilişkin şu bilgileri verdi: 

 

"Prototip araçlarımızda akü kapasiteleri şu an için toplamda 3 kilovat ve menzili bir şarj için 80 kilometre ama bu 400-500 kilometreye çıkarılabilir durumda. Bir şarjla aldığımız yola karşılık yaptığımız gözlemlere göre her bir kilometre için aracımız yaklaşık 65 kuruş harcıyor. Yine aracımız saatte 110 kilometre hıza ulaşabiliyor." 

Son Güncelleme: 28.09.2015 12:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.