10 Ocak 2018 Çarşamba 20:55
Casper VIA G1 Plus İncelemesi Yapıldı

Daha önceki telefonlarıyla tüketicilere neler sunacağını kanıtlayan Casper, şimdi VIA G1 Plus ile orta segmete 18:9 çerçevesiz ekranı getirerek rekabeti kızıştırıyor.

Peki, VIA G1 Plus kendisi gibi uygun fiyatlı rakipleri karşısında yeterince yenilik sunuyor mu? Artıları ve eksileriyle Casper VIA G1 Plus’ın detaylı incelemesine yakında bakalım.



Metal kasa ile sağlamlık artırılmış 

VIA G1 Plus, tasarımda dikkat çekici bir şey taşımayan, ancak yine de elde tuttuğunuzda iyi hissettirmeyi başaran akıllı telefonlardan biri. Diğer renk varyantlarına göre çok daha iyi görünen mat siyah rengi test ettim. Metal kasa nedeniyle olağan senaryolarda parmak izi pek belli olmuyor.

Diğer amiral gemisi akıllı telefonlardaki gibi cam ve metal karışımı olmasa da VIA G1 Plus’un tek parça metal kasası da çekici görünüyor. Fiyat aralığına göre iyi olduğunu söyleyebilirim.

İçinde taşıdığı yüksekpil miktarı nedeniyle cihaz biraz büyük ve hantal. Ancak bir hafta kullandıktan sonra buna alışıyorsunuz ve kullanıma engel olmuyor. Ancak küçük elleri olanların cihazı tek elle kullanması biraz zor olabilir.

Akıllı telefonun kenarları elde daha iyi tutuş kabiliyeti sağlamak adına hafif kavisli. Tasarım da hafif kaygan dokuya rağmen elde tutulmasına yardımcı oluyor. Güç ve ses düğmeleri sağ tarafta ve dokunsal geribildirimi iyi. Altta iki hoparlör ızgarası var, bir tanesi mikrofon için diğeri ise hoparlör. Sol yanında SIM ve microSD kart çekmecesini göreceksiniz. Üst kenarında da kulak girişi bulunuyor. Ben 3.5 mm girişin cihazın alt kenarında olmasında yanayım, çünkü bu giriş üstte yer alınca kullanımda bazı sıkıntılara neden olabiliyor.

Parmak izi alıcısı, cihazın arkasında bulunuyor, telefonu tutarken kolayca bu sensöre erişebilirsiniz. Sensörü, dokunmatik girdiyi tanımlamakta hızlı ve kilidinizin hemen açılmasını sağlıyor.

Genel tasarıma bakıldığında, akıllı telefon olumlu değerlendirme için hak kazanıyor. Tek dezavantajı, daha büyük pil için ödün verilen kalınlığı. Bu arada kalınlığını merak edenler için ekleyelim. VIA G1 Plus 8.2 mm kalınlığında ve 182 gram ağırlığında.



Net ve canlı ekran

Cihazın en güçlü yönlerinden biri 5.9 inçlik çerçevesiz HD+ IPS paneli. Evet 1080p çözünürlük yerine 720p kalitede bir panelle karşı karşıyayız ama renkler yine de keskin, kontrast güçlü ve kullanırken hoş bir deneyim sunuluyor.

Mobil pazarda ekranlarla ilgili farklı adlandırmalar var. LG buna FullVision; Samsung, Infinity Display; Huawei ise EntireView diyor. İnce çerçeveli ve kavraması kolay bu ekranlara verilen tüm bu terimlere Casper da bir yenisini ekledi: Extreme Vision.

Dediğim gibi “Full HD” olmasa daHD+ ekran, genel olarak iyi bir deneyim sunuyor ve canlı görünüyor. 18:9 en-boy oranı, bir amiral gemisi akıllı telefonda olduğu gibi değil, ancak bu fiyata istenileni veriyor.

Görüntü ayarlarındafarklı renk profilleri var. Buradan gözünüze en uygun olanı seçebilirsiniz. Aşırı derecede mavi ışığı filtrelemek için görüntü ayarlarında göz komforu modu da bulunuyor.

Akıllı telefon üzerindeki uygulamalar varsayılan olarak 16: 9 en/boy oranında çalışıyor ama kullanıcılar bunu önlemek için, yine görüntü ayarlarından tam ekran modunuetkinleştirebilir.

18:9 enboy oranı, film, video veya müzik olsun, cihazıkullanırken etkileyici bir görsel deneyim yaşatıyor.Fiyatı göz önüne alındığında, ekran, videoları izlemek için oldukça iyi.

Çekip anında Instagram’da paylaşın 

Selfie merkezli akıllı telefon olarak, VIA G1 Plus’ın özellikle ön kamerasından çok şey bekliyordum. Cihaz, 13MP arka ve 16 MP ön kamera ile birlikte geliyor. Ön kamera kağıt üzerinde sağlam görünüyor, ancak olması gerektiği kadar iyi olmadığı görüşündeyim. Kameraya kötü demiyorum ancak daha iyi olabilirdi, hatta olmalıydı da.

İyi aydınlatılmış koşullardadetayları yakalayan ön kamera, optimizasyon konusunda biraz tutarsız. Normalden daha güzel görünmeniz için görüntü üzerinde biraz oynayan güzelleştirme modu bulunuyor. 

Bokeh benzeri görüntüler elde etmek için Portre modunu kullanabilirsiniz.Öznenin kenarlarını odağa alıp diğer her şeyi bulanıklaştıran efektten bahsediyorum.

VIA G1 Plus, çekilen öznenin kenarlarını tanımak için çok uğraşıyor. Sonucunda ise biraz pürüzlü bir bulanıklıklık oluşturuyor. Bunun çok kötü olduğunu söylemiyorum. Ancak yine de bir iPhone X ya da Huawei Mate 10 Pro performansı beklemeyin. Bu mod, aynı zamanda bulunduğunuz ışık türü ve koşullarına bağlı olarak farklı sonuçlar veriyor. Çoğunlukla ışığı algılayamayıp geç odaklama yapıyor. Kameranın portre modundaki odaklaması da biraz yavaş.

Düşük ışık koşullarında, flaş genelde başarılı bir şekilde çalıştı. Ancak çekilen kareler bu koşullardayken ayrıntıları kaybetme eğilimindeydi. Ön kamerayı diğer selfie merkezli telefonlarla kıyasladığımda VIA G1 Plus’ın biraz geri kaldığını söyleyebilirim. Sonuçta her şey yüksek MP demek değil.

13MP arka kamera beklentimden çok daha iyi performans gösterdi. Çoğu aydınlatma senaryosunda birçok fotoğraf çektim ve etkileyici sonuçlar aldım. Gün ışığı çekimlerinde iyi renk tonları ve ayrıntılar yakalayabilirsiniz. Düşük ışıkta da güzelkareler yakalayabilirsiniz. Aslında ekran dakarelerin daha çarpıcı görünmesine yardımcı oluyor. Daha büyük ekranlardaki sonuçlar -örneğin çektiklerinizi bilgisayara atınca- bazen farklılık gösterebilir.

Sonuç olarak gün ışığında yakalayacağınız kareleri Instagram hesabınızda rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Kamera uygulaması ayrıca fotoğrafları zenginleştirmek için kullanıcılara çeşitli seçenekler de sunuyor. Video konusunda Full HD kayıt seçeneğine sahipsiniz.

Bir günü rahatlıkla çıkartıyor

Akıllı telefonu satın alırken bir kullanıcının baktığı ilk şeylerden biri pil ömrü. Casper da pil ömrü konusunda büyük gelişmelerle uzun bir yol kat etmiş.

VIA G1 Plus, 3000mAh pille geliyor. Ayrıca, herhangi bir ihtiyaç durumunda akıllı telefona daha fazla zaman kazandıracak Ultra Güç Tasarruf Modu da var. 

VIA G1 Plus, pil ömrü konusunda iyi bir iş çıkarıyor. Telefonun 3000mAh bataryası ön yüzünde 18:9 en/boy oranında 5.9 inç ekrana rağmen günlük kullanım için fazlasıyla yeterli.

Pek ağır olmayan normal kullanım şartlarında telefon bir günü rahatlıkla çıkartabiliyor. Ancak cihaz, hızlı şarj etme özelliğini ne yazık ki desteklemiyor. Diğer orta sınıf telefonların birçoğunda hızlı şarj özelliği olduğundan biraz hayal kırıklığı yaşatabilir. Batarya iki saate yakında bir sürede tam doluluk oranına erişebiliyor. 

Full şarjdayken, tam parlaklıkta 90 dakikalık Full HD video oynatmayı içeren standart pil testimizde VIA G1 Plus, yüzde 25 civarında güç kaybetti.

Bunun dışında akıllı telefonu bir aya yakın bir süre kullandıktan sonra, herhangi bir bağlantı sorunu yaşamadım. Hoparlörden gelen ses yüksek ve keskin; büyük bir odanın herhangi bir köşesinden kolayca duyulabilir, ancak gürültülü bir çevrede aynı durum söz konusu değil.

En azından Snapdragon 450 kullanılabilirdi

VIA G1 Plus, dört çekirdekli Snapdragon 425 işlemci, 3GB RAM ve 32 GB dahili hafıza ile destekleniyor. İşlemci kesinlikle kendi segmentinde en iyisi değil ancak yine dekendi segmentindeki diğer birçok telefondan iyi performans gösterdi. Depolama alanına microSD kart ile 128GB’a kadar ekleme yapabilirsiniz.

Performansa gelince, cihaz düzgün bir performansla orta kesim bir kullanıcıyı tatmin edebilir. Akıllı telefonunuzu agresif bir şekilde kullanırsanız veya bir noktadan sonra birden fazla görev yaparsanız ara sıra yavaşlamalar olabilir. Uzun süre pürüzsüz çalışmasını sağlamak için daha yüksek RAM ve dahili bellek olmalıydı. İşlemci tarafında da bence en azından Snapdragon 450 kullanılabilirdi.

Temel işlemleri yaparken G1 Plus üzerinde olağandışı bir ısınma hissetmedim ancak yüksek performans isteyen Oyunları oynarken sıcaklık arttı. Nova 3 benzeri üst düzey oyunları oynarken bir anda sıcaklığın arttığını fark edebilirsiniz. İleri teknoloji oyunları oynarken kare düşmeleri gerçekleşe de cihazda temel oyunlar pürüzsüz şekilde çalışıyor.

Android 7.1.2 Nougat ile gelen cihazın Android 8.0 Oreo alıp almayacağı belli değil. İyi olan şey, kullanıcı arayüzünün işe yaramayan uygulamalar ve özelliklerle doldurulmayıp işlerin basitleştirilmesi. Bütünleşik özelliklerin çoğu, birçok Çinli OEM'in aksine, oldukça şık ve kullanışlı. Ayrıca, telefonla yaşadığınız deneyime katkıda bulunmak için bazı Nougat özellikleri de var.

Sonuca bağlıyorum

Casper VIA G1 Plus, günümüzün orta sınıf bir akıllı telefonunda ihtiyaç duyacağınız şeylerin çoğunu dengeli bir şekilde sizlere sunuyor. G1 Plus, minimal çerçeveli ekranı ve premium benzeri yapısıyla dikkat çekiyor. Ancak bu telefonu agresif kullanıcılara zamanla yavaşlayabileceği için pek tavsiye etmem. 

Tasarım, yapı kalitesi, pil, ekran ve kamera, fiyatına göre yeterince iyi. En büyük sorun, bazı zorlu kullanıcıları rahatsız edebilecek olan ısınma sorunu. Android Nougat'ın varlığı övgüye değer, ancak stok Android’lere hiç yakın değil.

İnce çerçeveye sahip uygun fiyatlı bir akıllı telefon almak istiyorsanız VIA G1 Plus modelini düşünebilirsiniz.

Casper VIA G1 Plus’ın fiyatı 1499 TL.

ARTILARI

Canlı 18:9 ekran

İnce çerçeveler

Premium sınıf hissettiren metal tasarım 

İyi pil ömrü

EKSİLERİ

Tek depolama seçeneği 

USB Type-C yok

Oyun sırasında biraz ısınıyor 

Ortalama kamera performansı

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.