28 Kasım 2018 Çarşamba 21:28
Çin’de ‘Genetik Tasarım Bebekler’ İddiasına Açıklama

Çinli Bilim İnsanı Tarafından Bebeklerin Genetiği Değiştiriliyor İddiası

Çinli Bilim İnsanı; HıCienkui tarafından bebeklerin genetiği değiştiriliyor iddiası geldi. Bunun üzerine Çin Bilim Teknoloji Bakan Yardımcısı Nanping açıklamada bulundu. Çin Devlet Konseyi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Şü konuşma yaptı. Yapılan açıklamanın şok edici olduğu yönünde sözler söylendi. Böyle bir şeyin doğum sonrası imkansız olduğu ve kurumlarla ortak hareket edildiğinden, kapsamlı bir şekilde araştırmalar dahilinde hareket edildiğinden bahsetti. Yaşanan sorun ile alakalı, iddialara açıklık getirmek maksadı ile acil toplantı gerçekleştirildi.

Şü: ‘2003 Düzenlemesi İnsan Embriyosunda Genetik Düzenlemeyi Yasaklıyor’’

Yapılan acil toplantıda, iddianın yasal olan da imkansız olduğu Şü tarafından bildirildi. Gerçekleştirilen acil toplantıda, 2003 düzenlemesine dikkat çekildi. Çünkü gerçekleşen düzenleme sayesinde, genetik değiştirmenin insan embriyosu için yasaklanmış olduğunu söyledi. Çin’de bebeklerin genetiği değiştirilmesi hususu kapsamında bu şekilde bir durumun söz konusu olmayacağı yönünde açıklamalarını sundu.

Şü; iddia edilen bebekler doğmuş ise bu durumunda kesinlikle yasağı delme anlamına geldiğini ifade etti. Bu şekilde bir durumun söz konusu olamayacağı yönünde fikrini sundu.

Bilim İnsanının İddiaları Ortalığı Karıştırdı

Çin’de yaşanan bu durum, ortalığı karıştırdı. Acili toplantının dışında, Çin’in Guangdong Eyaletine bağlı Şıncın kentindeki Güney Bilim ve Teknik Üniversitesi görevli olan bilim insanı Hı, düşük seviyede enfeksiyon taşıyan babalardan alınan spermler ile HIV olasılığının görülmesi açısından spermlerin laboratuvar ortamında yumurtayla birleştirildiğini iddia etti. Bu durumda genetik düzenlemelere aykırı şekilde hareket edildiğinden, açıklamada bulundu. Embriyolarda AIDS’e yol açan virüsün engellenmesi için yapılan bir genetik oynama olduğunu söyledi.

Açıklama ortalığı karıştırdı ve acil toplantı düzenlenmesinin ardından halka detaylı bir açıklama yapıldı. Bilim insanının iddiaları yalandı ve hukuki olarak bu şekilde bir girişimin imkansız olduğu söylendi. Bunu bilerek hareket edildiğini ve kontrolü şeklide araştırmaların yapıldığı bildirildi. Sorun yaşanmayacak şekilde yapılan araştırmalar olsa da Çin’de bu konu gündemde kalmaya devam ediyor.

Son Güncelleme: 29.11.2018 09:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.