26 Mayıs 2018 Cumartesi 23:21
Dava Açıklandı Samsung Apple'ye Para Cezası Ödeyecek

2011 yılında Apple, iPhone'lardaki; yuvarlatılmış köşelere, ön yüzdeki çerçeveye ve ekrandaki ikon ızgarasına ait patentlerin ihlal edildiğini ve Samsung'un kendi akıllı telefonlarında bu özelliklere yer verdiğini ileri sürmüştü. Yaklaşık 7 yıldır süren ve teknoloji dünyasındaki en uzun soluklu patent mücadelelerinden biri olan dava hakkında bugüne kadar pek çok karar çıksa da tarafların karara itiraz etmesi veya ödenecek tazminat tutarına uyulmaması gibi aksaklıklar davayı iki taraf için de eziyetli bir sürece dönüştürmüştü. 

Karmaşık davada sona gelindi 

Apple açtığı davada ilk olarak 2.5 milyar dolarlık tazminat talebinde bulunsa da 2012 yılında mahkeme Samsung'un 1 milyar dolarlık tazminat ödemesine hükmetmişti. Daha sonra iki şirket arasındaki farklı patent uyuşmazlıklarının da ortaya çıkmasıyla birlikte dava oldukça karmaşık bir hal aldı. 2015 yılında temyiz mahkemesi iPhone'ların görünümünün marka tesciline konu olmayacağını açıkladı ve böylece Samsung'un, diğer uyuşmazlıklarla birlikte, 548 milyon dolar ödemesine karar verildi. Samsung'un yaptığı bu ödemenin 399 milyon dolarlık kısmı, 2011 yılında açılan patent davası kapsamına girerken Apple bu miktara itiraz etti ve tazminat tutarının yeniden hesaplanmasını istedi.

Mahkeme bugün verdiği karar ile Samsung'un patent ihlali nedeniyle Apple'ı toplamda 539 milyon dolar zarara uğrattığını belirtti. Bu zararı tazmin etmekle yükümlü Güney Koreli şirketin, daha önce 399 milyon dolarlık ödeme yaptığı için, şu an sadece 149 milyon dolar tazminat ödemesi yeterli olacak. Tabi bu miktarın kesinleşmesi ve davanın tamamen sonlanması için miktarın temyiz makamı tarafından da onaylanması gerekiyor. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.