11 Ekim 2013 Cuma 00:00
Dünya güneşe en uzak mesafede

 

 

Dün (4 Temmuz) dünya güneşe en uzak mesafedeydi. Ancak bu uzaklık yaz sıcaklarından kurtulacağımız anlamına gelmiyor.


Eğer güneş, diğer günlerden farklı olarak gözünüze biraz ufalmış gibi görünüyorsa, hayal gücünüzün sizi yanılttığını düşünmeyin. Çünkü güneş dün (4 Temmuz) dünyamıza, her zaman olduğundan daha uzaktı.

Bu değişimin nedeni, matematiksel hesaplarla kapsamlı bir şekilde Alman gökbilimci Johannes Kepler tarafından açıklandığı üzere, dünyamızın da içinde yer aldığı güneş sistemindeki gezegenlerin tam yuvarlak değil elips bir yörüngeye sahip olması.

Yörüngenin elips biçiminde oluşu dünyanın her sene güneşe en yakın ve en uzak konumlanacağı iki uç noktanın oluşmasına neden oluyor. Güneşe en yakın olduğumuz nokta günberi (perihelion) ve en uzak nokta günöte (aphelion) olarak biliniyor.

 

4 Temmuz günü dünya, yaklaşık 153 milyon kilometre uzaklıkla güneşe en uzak noktada, yani aphelion-günöte noktasında bulundu. Bu yılın günberi noktası (perihilion) yaklaşık 150 milyon kilometre ile 3 Ocak'ta yaşanmıştı.

Gökbilimcilere göre aradaki bu fark gözle görülebilecek kadar net değil, ancak kesinlikle ölçülebilir ve kayda değer bir fark.

 

Peki, 4 Temmuz günü dünya güneşe en uzak noktada yer aldığına göre, neden Kuzey Yarımkürede temmuz ayı bu kadar sıcak geçiyor?

Bunun cevabı mevsimleri belirleyen şeyin dünyanın güneşe olan uzaklığı değil eksenin yörünge ile yaptığı eğimli açı.

 

 

 

 

 

timetürk

 

 

 

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.