21 Şubat 2018 Çarşamba 23:16
Elon Musk Daha Hızlı İnternet İçin Uzaya Uydu Gönderecek

Geçtiğimiz haftalarda Tesla Roadster otomobili Mars görevi için Falcon Heavy roketle uzaya gönderen SpaceX firması şimdi de internet bağlantısı için Paz adlı bir uyduyu Falcon 9 roketle uzaya göndermeye hazırlanıyor.

Demir Adam'ın gerçek hayatta vücut bulmuş hali olan Elon Musk, internete de el atarak tarihe ismini bir defa daha kazımak istiyor.Güney Afrikalı milyarder girişimci, Dünya yörüngesini, Starlink adı verilen 12 bin adet internet uydusu ağı ile donatmayı planlıyor. Proje için ABD Federal İletişim Kurulu yeşil ışığı çoktan yaktı bile.

İlk olarak 19 Şubat için tarih verilen fakat ardından 21 Şubat 2018 günü gerçekleştirileceği açıklanan fırlatış, ilk Starlink prototipini görüngeye göndermeyi hedefliyor.

SpaceX firması Twitter hesabında ''Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki ekip geliştirilmiş kaplamanın son kalite kontrol işlemleri için ek zaman harcıyor. Yük ve araç güvenli kalıyor. Görev gerekliliği sebebiyle PAZ'ın 21 Şubat'ta fırlatılması öngörülüyor'' notunu düştü.

SpaceX firması 2020 yılı itibari ile internet uydularının kullanılabilir hale gelmesini amaçlıyor.

Şirket bu plan sayesinde dünya çapında artan hızlı, ve güvenilir internet bağlantısı talebini karşılayabileceğine inanıyor.

ABD Federal İletişim Kurulu başkanı Ajit Pai, Amerika'nın dijital ayrışmışlığını birleştirmek için yenilikçi teknolojilerin kullanılması gerektiğini, SpaceX'in uygulamasının bu tip yenililçi bir teknoloji olduğunu vurguladı.

SpaceX tarafından ABD Federal İletişim Kurulu'na birdirilen belgelere göre 4 bin 425 adet uydunun 1125 km, 7 bin 518 uydunun da 337 km irtifaya konulması planlanıyor.

LEO ve VLEO Constellation uyduları, 83 yörünge uçağı ile beraber farklı radyo frekanslarında çalışacak ve ulaşılması en zor yerlere bile hızlı internet bağlantısı erişimi sağlayacak.

Dünya yörüngesinde uzay çöplüğü haline gelmiş çok sayıda uydu bulunduğu için, internet uyduları, zarar görmemeleri adına her 5 ila 7 yılda bir yörüngeden çıkarılacak ve tekrar yörüngeye konulacak.

Starlink projesi SpaceX için son derece karlı bir yatırım olacak. SpaceX Starlink hizmetinden 2025 yılı itibari ile 40 milyon kişinin faydalanacağı düşünülüyor. Bu da 30 milyar dolar kazanç anlamına geliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.