01 Ağustos 2017 Salı 13:57
Facebook Robotları Aralarında Kendi Dillerini Konuşuyorlar

Facebook'un sürekli gelişim ve ilerleyiş prensibi ile geliştirdiği "Yapay Zeka Araştırma Laboratuvarı", bir süre önce kendi kendine öğrenebilme kabiliyeti olan "chatbotlar" geliştirmişti. Hayli kabiliyetli olan bu robotların öğrenebilme kapasitesinin oldukça geniş olduğu tahmin ediliyordu ancak kendi dilini oluşturabilecek kadar olduğu tahmin edilmemişti.

KENDİ DİLLERİNİ KONUŞUYORLAR

Tech Times'da yer alan habere göre, araştırma laboratuvarı için üretilen robotlar, tüm komutları İngilizce olarak algılıyor ve geri dönüşleri de yine İngilizce olarak yapıyordu. Ancak bir süre sonra robotlar, İngilizce iletişime geçmek yerine, kendi aralarında uydurdukları bir çeşit "robot dili" ile konuşmaya başladı. Robotlar kendi aralarında ürettikleri bi dille konuşabiliyor, ancak onlardan başka hiç bir araştırmacı konuşmaları çözümleyemiyordu.

Robotların kendi aralarında bilinmeyen bir dil ile iletişime geçtiğini fark eden araştırmacılar, Facebook için yapay zeka geliştirme çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kaldı.

ROBOTLAR TEKRAR PROGRAMLANDI

Yapay zekaların programlanma aşamasında geliştirilen algoritmalar, robotların kendilerini olabildiğince geliştirebilmeleri için serbest bir şekilde programlanmıştı. Ancak sonucun bu denli korkutucu olabileceğini tahmin edemeyen yazılımcılar, robotların kendi aralarında geliştirdikleri dili tamamen ortadan kaldırarak, sadece İngilizce konuşabilecek şekilde tekrar programlama yaptı.

Kendi kendilerine bir dil geliştiren robotlar daha ayrıntılı incelendiğinde, pazarlık edebilme ve blöf yapabilme yetilerinin de var olduğu ortaya çıktı.
 

MUSK VE ZUCKERBERG YAPAY ZEKA KONUSUNDA KARŞI KARŞIYA GELDİ

Olayın hemen akabinde Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg veTesla Motors'un CEO'su Elon Musk yapay zekaların geliştirilmesi konusunda karşı karşıya geldi. Yapay zeka gelişimini 'medeniyetin şimdiye kadar karşılaştığı en büyük tehlike' olarak tanımlayan Musk, "Yapay zeka, istisnai bir alan, bu alanın düzenlenmesinde yalnızca etkin değil aynı zamanda önleyici de olmak zorundayız. Çünkü yalnızca etkin olmakla yetinirsek çok geç olabilir" dedi.

Bunun üzerine Zuckerberg ise Facebook'ta canlı olarak yayınlanan konuşmasında, Musk'u ima ederek "Her şeye itiraz edip kıyamet günü senaryolarıyla ortalığı vaveylaya veren bu insanları anlamıyorum, gerçekten analmıyorum. Bu son derece pesimist, doğrusu bir o kadar da sorumsuzca bir tavır" dedi. 

HOLLYWOOD SENARYOLARI GERÇEK Mİ OLUYOR?

Robotların kendi aralarında oluşturdukları bir dilin olması, blöf yapabilmeleri ve pazarlık yetilerinin gelişmesi, akıllara Hollywood senaryolarını getirdi. Hollywood filmlerinde sık sık robotların dünyayı istila ettiği senaryolara yer verilmesi ve akabinde Facebook'da böyle bir olayın yaşanması, bilim insanlarını büyük şaşkınlığa uğrattı.

Son Güncelleme: 01.08.2017 13:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.