22 Ocak 2016 Cuma 14:20
Google Apple'a milyar dolarlık ödeme

Bloomberg'in yepyeni raporuna göre 2014'te Google, iOS'taki varsayılan arama motoru kalmak için Apple'a 1 milyar dolar ödeme yaptı. iPhone'lar ve iPad'ler aracılığıyla yapılan arama gelirinin belirli bir yüzdesinin Apple'a verildiği de makalede geçiyor. Bu detaylar ise Google'ın Oracle ile devam eden telif hakkı mahkemesine ait belgelerde ortaya çıktı.

Google'ın iOS'ta uzun süre boyunca arama motoru olarak kalması konusunda çeşitli spekülasyonlar çıkmıştı. Fakat iki şirket ödeme konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Anlaşma şartları telif davasına sunulan potansiyel zarar ve gider belgelerinde yer alıyor.

İşin ilginç kısmı ise elektronik mahkeme kayıtlarının gizemli şekilde kaybolması. Şu anda ilgili belgelere ulaşmak mümkün görünmüyor.

Java API'lerinin Oracle'ın ilk izni olmadan kullanılması sebebiyle Google ve Oracle, 2010'da mahkemelik oldu. Google bu durum karşısında API'lerin telif hakkı olmadığını iddia etti ve 2012'de jüri Google lehine karar verdi. Geçtiğimiz haziran ayında yüksek mahkeme tarafından dava reddedildi ve bir alt mahkeme tarafından dosyanın incelenmesine karar verildi. Kısacası dava halen devam ediyor. Eğer nihai karar Oracle'ın lehine olursa Google, Android N öncesindeki sürümlerden sorumlu tutulabilir. Tam tersi şekilde karar çıkarsa o zaman Google için değişen bir şey olmayacak. Mountain View merkezli şirket halen API'lerin telif hakkı olmadığına inanıyor. Google bu yüzden Android N'de Java API'sini kullanmayacak ve OpenJDK'ya geçiş için hazırlıklara çoktan başladı. Bu durumun geliştiriciler için genel etkisi basitleştirilmiş kod üzerinde uygulama yazacak olmaları. Görünüşe göre 8902 dosyada değişiklikler var ve OpenJDK kodları Android'e eklendi. Son kullanıcıları ise etkileyen bir durum yok.

Son Güncelleme: 22.01.2016 14:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.