08 Nisan 2017 Cumartesi 11:34
Google Bilgi Doğrulama Dönemi Geliyor !

Gooogle, çalışmalarına Ekim ayında başladığı bilgi doğrulama hizmetini küresel anlamda kullanıma açtığını duyurdu.

Yapılan çalışma ile yalan haber ve sahte bilgilere karşı, kullanıcılara doğrulanmış bilgilerin olduğu makaleler sunulacak.

Google özellikle sağlıkla ilgili konularda birçok makale ve haberle internet ortamında yalan bilgilere savaş açarak bilgi doğrulama hizmeti veren yüzden fazla kuruluşla işbirliği yapıp arama sonuçlarına ve haberlerine bilgi doğrulama (fact check) imkanı getiriyor.

Doğru bilinen yanlışlar ve yalan haberler söz konusu olduğunda kullanıcılar artık makale linklerinin yanında Google'ın koyacağı ek bilgi doğrulama bilgilerini görecek, doğrulanmış haber kaynakları üste çıkacak.

Ayrıca iddiaların kime ait olduğu ve doğrusunun kim tarafından ortaya çıkarıldığı da yazacak. Bir konuda uzman veya otorite olduğu algoritmalarla belirlenen kişi veya kurumların sayfaları üstte görünecek.

Bilgi doğrulayıcıların tüm haberleri kontrol etmeye yetişemeyeceğinin altını çizen Google, kullanıcı geri bildirimini de dikkate alacaklarını belirtti. Ayrıca bir bilgiyle alakalı farklı doğrulama şirketlerinin farklı sonuçlara varabileceğini de ekledi.

Hizmet, önce Brezilya'da test faaliyetine başladı. Jigsaw isimli bilgi doğrulama şirketiyle çalışan ekip, başarılı sürecin sonunda sayıyı artırdı.

Bilgi doğrulamada Duke Üniversitesi'nin geliştirdiği sistem temel alındı. Google, yayıncıların schema.org sitesindeki talep formatına eksiksiz uymasını istiyor. Ayrıca Duke Üniversitesi'nin geliştirdiği bilgi paylaşma sistemi de kullanılabilecek.

Son Güncelleme: 08.04.2017 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.