20 Mayıs 2019 Pazartesi 21:29
Google Huawei servis dışı bıraktı!

Amerika merkezli Google aldığı karar ile birlikte Huawei ile olan ilişkilerini durdurdu. Huawei cihazlarına bundan böyle Android engeli konuldu. 

Huawei kullanıcılarına Google'dan kötü haber! 

Yapılan açıklamanın ardından Google'a karşı bir ayaklanma söz konusu. Özellikle Huawei kullanıcılarını çok ciddi bir şekilde etkileyebilir bu karar. Peki bu karar sonucunda Huawei kullanıcılarını ne bekliyor? Öncelikle Android kullanıcılarına dağıtılan güncellemeler Huawei kullanıcılarına artık servis edilmeme riski var. 

Böylelikle kullanıcılar cihazlara getirilen en güncel özelliklerden yararlanamayacak ve diğer kullanıcılara nazaran geri planda kalacaklar. Ayrıca müşteriler Google Play Store ve Gmail uygulamaları da dahil olmak üzere Google servislerine olan erişimini kaybetme riski ile karşı karşıya. Peki Huawei alınan bu karar adına gerekli önlemleri aldı mı? 

ABD ve Çin arasındaki gerilim büyüyor! 

Huawei’nin kendi işletim sistemini geliştirdiğini daha öncesinde sizlerle paylaşmıştık. Huawei Ürün Başkan Yardımcısı Bruce Lee yaptığı açıklamada olası ambargolara karşı gerekli önlemleri aldığını marka takipçileri ile paylaşmıştı. 

Henüz geliştirilen işletim sisteminin ne zaman yayınlanacağı belli değil. Bu yüzden ilerleyen zamanlarda özellikle kullanıcıları ve Huawei markasını zor günler bekliyor diyebiliriz. Android için Play Store’a alternatif bir market kurulabilir belki. Ancak bu marketin içini doldurmak hiç ama hiç kolay olmayacaktır.

Trump özel bir kararnameye imza atmıştı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump, Amerika merkezli markaların ulusal güvenlik riski olan şirketlerle çalışmasına yasak getiren özel bir kararnameye imza atmıştı. Alınan kararın bu kararname ile ilgisi olduğu düşünülüyor. 

Huawei alternatif işletim sistemi üzerinde çalışıyordu

Öte yandan geçtiğimiz aylarda Huawei'nin kendi işletim sistemi üzerinde çalıştığı da ortaya çıkmıştı. Alınan bu karar sonrasında markanın kendi işletim sistemini geliştirme ihtimali de bulunuyor.

Eğer bu yasaklar OPPO, Xiaomi, ZTE ve diğer Çinli markalara da yayılırsa ne olacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Zira Huawei sadece işletim sistemi tarafından ABD merkezli markalara bağlı olsa da diğer Çinli markalar işlemciden diğer komponentlere kadar birçok ABD markası ile işbirliği yapıyor. Ancak bu durumun tersi işbirlikleri de var. Örneğin Apple cihazlarını Çin'de ürettirdiği gibi birçok Çinli markanın komponentlerini de bu cihazlarda kullanıyor. Alınan bu karanın Apple ve benzeri markaları nasıl etkileyeceği şimdilik belirsiz. 

Çin açıklama yaptı

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Washington yönetiminin Huawei’ye getirdiği yasağın ardından alınacak önlemler için “bekleyin ve görün” açıklaması yapıldı.

Peki ya siz alınan bu karar hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın. 

Anahtar Kelimeler:
GoogleHuaweiHuawei Google
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.