05 Haziran 2017 Pazartesi 15:38
Google'deki İstenmeyen Reklamları Engelleyecek !

Kuzey Amerika ve Avrupa'da yapılan ve 25 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmada, katılımcılar 55 adet masaüstü, 49 adet de mobil reklamı karşılaştırdı.

Dört farklı içerik sayfası okunması istenen katılımcılar, üçü reklamlı biri reklamsız sayfaları dikkat dağıtan ve sinir bozan reklamlara göre, her okuma deneyimini puanladı Ayrıca, reklam tiplerinin kıyaslamalı bir listesini hazırlamaları da istendi.

Buna göre, sonuçlar aşağıdaki gibi oldu:

MASAÜSTÜ

Açılan pencere (pop-up) reklamlar
Otomatik oynatılan sesli video reklamlar
Geri sayımlı sayfa üzeri reklamlar
Büyük yapışkan reklamlar

MOBİL

Açılan pencere (pop-up) reklamlar
Sayfa üzeri reklamlar
%30 ve üstü reklam oranı (sayfa toplamına göre)
Flaş etkili hareketli reklamlar (Sürekli değişen arkaplan rengi vb.)
Otomatik oynatılan sesli video reklamlar
Geri sayımlı sayfa üzeri reklamlar
Tam ekran kaydırarak geçilen reklamlar
Büyük yapışkan reklamlar

İşin içinde Google'ın tarayıcısı bulunduğu için, bu reklamlar Google'ı etkilemeyecek mi sorusu hemen akla geliyor. Google'ın kendi siteleri bundan etkilenmezken, Google Display Network için aldığı ilanların bazı tiplerinin görüntülenmemesi bekleniyor

Konu hakkında Wall Street Journal'a konuşan Google Ürün Yönetim Direktörü Scott Spencer, "Web'deki bazı reklamlar tüketicilerin sinirini bozuyor. Bu en kötünün kötüsü reklamlar, onları reklam engelleyici kullanmaya itiyor. Reklam engelleme sistemleri, ekosistem için bir tehdit. İyi yayıncılara zarar veriyor. Google, açık web olmadan varolamaz. Bu yüzden, biz de katkı sağlamak istiyoruz" dedi.

Alman Eyeo adlı şirketin reklam engelleme yazılımı olan Adblock Plus, bu konudaki en popüler yazılım. Aylık 50 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan uygulama hakkında şikayetler de var.

GOOGLE, MICROSOFT VE AMAZON PARA ÖDÜYOR

Financial Times, reklamlarının engellenerek konudan zarar gördüğünü iddia eden RTL ve ProSiebenSat.1 şirkete dava açtı. Zararlarını tazmin etmek için mahkemeye giden şirketler, mahkemeden Eyeo'nun haklı olduğu kararı çıkınca şok olmuştu.

Üstelik Eyeo'nun reklamlarını engellememek için şirketlerden gelirin yüzde 30'una kadarını istemesi, şantaj olarak yorumlanıyor.

Google'ın bu özelliği açmasıyla, reklam engelleyici kullanımını azaltması bekleniyor. Diğer yandan en meşhur reklam engelleme yazılımı olan Adblock Plus, kendi reklamları engellenmesin diye Google, Microsoft ve Amazon'dan para alıyor.

Son Güncelleme: 05.06.2017 15:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.