05 Nisan 2016 Salı 16:44
iPhone 5S görünümü iPhone 6S teknoloji

Apple, 2014’te önemli bir karar alarak küçük ekrana sahip olan iPhone modellerine veda etti. 4 inç ekrana sahip olan iPhone 5S, amiral model bayrağını 4.7 inçlik iPhone 6 ve 5.5 inçlik iPhone 6s modellere devretti. O günden sonra artık akıllı telefonlarda küçük ekran devrinin kapandığını kabullenmek mümkündü. Ancak Apple, yeniden 4 inçlik ekranı canlandırmak için ‘iPhone SE’ modelini tanıttı ve bu hafta Türkiye’deki kullanıcılarla buluşuyor. ABD’nin Cupertino şehrinde düzenlenen etkinlikte takip ettiğimiz yeni modeli 10 günden beri test etme şansını yakaladık. Büyük ekranlı iPhone modellerinden yaklaşık 18 ay sonra küçük ekran kullanım deneyimi yaşamanın iyi ve kötü yanlarını bir araya getirdik.


Özellikle 5.5 inçlik ekrandan sonra 4 inçlik bir akıllı telefon kullanma fikri çok parlak gelmese de alışmak uzun sürmüyor. Ekranla beraber klavyenin tuşlarınında küçülmesi mesajlaşmalarda ilk başlarda oldukça zorlanılmasını sağlıyor. Ancak bu küçük ekranın hesaplarımızda olmayan bir faydası oldu. O da tek elle kullanım. Şu anda iPhone 6 ve iPhone 6s modellerinden birini kullanıyorsanız,

akıllı telefonunuzu tek elle kullanmak mümkün değil. Bunun da ergonomi açısından oldukça kullanıcıları zorladığı kesin. iPhone SE de ise baş parmağınız ile ekranın en uzak köşesine kadar uzanabiliyorsunuz. Bu da yeni modelin hanesine artı puan olarak yazılıyor.

TASARIMDA FARK YOK
iPhone SE’yi test ettiğimiz sürece en sık duyduğumuz soruların başında “İyi de iPhone 5S’ten ne farkı var” oldu. Tasarım açısından her iki model arasında pek bir fark olduğunu söylemek mümkün olmayabilir. Ancak donanım özellikleri bakımından yeni modelin kardeşlerinden geri kalmıyor.

Şu anda Apple’ın en güçlü akıllı telefon modeli olan iPhone 6S özelliklerinin 4 inçlik ekran arkasında sığdırıldığını söylemek yanlış olmaz. Hatta iPhone SE’yi “5S görünümlü 6S” olarak tanımlamak mümkün. İki telefon arasındaki donanım özellikleri hemen hemen aynı. A9 işlemci, 12 megapiksel kamera, 4K video çekimi, daha hızlı bir sensöre sahip olan parmak izi okuma, her zaman açık Siri,

Türkiye’de şu anda kullanılmasa da Apple Pay ve hareketli fotoğraflar çekilmesini sağlayan ‘Live Photos’ gibi özellikler iPhone SE ile iPhone 6s arasındaki benzer özelliklerden.

SELFIE’DE ÖN KAMERASI HAYAL KIRIKLIĞI

iPhone 6S’in iki özelliğinin iPhone SE’de olmaması ise dikkat çekici. Bunlardan biri ‘3D touch’. iPhone 6S ile ilk kez sunulan bu özellik ekrana ne kadar güçlü basıldığını hesaplıyor ve ekranlara yeni bir fonksiyon ekliyor. Bu özellik yeni modelde yok. iPhone SE’nin diğer eksik yanı ise ön kamerası. Neredeyse artık daha fazla selfie çektiğimiz bir dönemde iPhone SE’nin 1.2 megapiksellik kamera sahip olması biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Ön kameranın çözünürlüğü düşük olsa da Apple’ın geliştirdiği yazılımlar, bu açığı biraz da olsa kapatıyor. iPhone SE’nin en çekici yanı ise fiyatı. Apple’ın iOS işletim sisteminin son sürümü 9.3 ile çalışan ve deneyimin üst seviyede tutulduğu iPhone SE’nin satış fiyatı 16 GB’lık kapasite için 1999 TL. 64 GB’lık kapasite için ise 2399 TL. Bu da iPhone SE’nin Android’li modelleriden geçişi düşünenleri tavlama olasılığını arttıyor ve yeni bir kullanıcı kitlesine ulaştıracağa benziyor.

Son Güncelleme: 05.04.2016 19:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.