16 Nisan 2016 Cumartesi 00:49
iPhone 7S'in OLED giriş ekranı

Apple'ın iPhone 7S ile birlikte IPS panelden OLED panele geçiş yapmayı planladığını zaten biliyoruz. Yani işler beklendiği gibi gidecek olursa önümüzdeki yıl Eylül sonunda tanıtılacak 7S ile 2010 yılında çıkan iPhone 4 ile birlikte geçilen IPS'ten vazgeçilmiş olacak.
iPhone AMOLED yolda! 
701iPhone AMOLED yolda!


Apple'ın yeni iPhone'larda mevcut IPS panelden vazgeçip AMOLED panel kullanmayı planladığını zaten biliyoruz. Yok bilmiyorsak da buradan öğrenebiliriz.İşte G. Kore'nin etkin bilgi kaynaklarından ETNews'ün aktardığı gelişmeye göre, Apple nihai kararını vermiş. Hatta taraflar arasında anlaşmanın imzalanması da an meselesi imiş. Hangi taraflar? Tabii ki LG ile Samsung.

Samsung'u zaten biliyoruz, kendileri dünyanın açık ara bir numaralı AMOLED tedarikçisi. Şimdiye kadar yola IPS ile devam eden LG ise OLED üretime yönelik çalışmalarını hızlandırıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde bir iki tesis daha açmıştı.Halihazırda zaten Apple Watch'un OLED ekranı Samsung ile LG'nin imzasını taşıyor. LG'nin üretimi arttırması halinde tek tedarikçi olması muhtemel.

(Malum, Apple Samsung'a mecbur kalmadıkça gitmek istemiyor.)AMOLED tavan yaptı: Samsung açık ara lider!Henüz net rakamlar belli değil ama fısıltı gazetesine göre nihai aşamada LG ile Samsung arasında %70'e %30 gibi bir dağılım öngörülüyor imiş. Hatta Apple'ın sıkı pazarlıklar ertesinde Samsung'un karını tek haneli rakamlara indirdiği söyleniyor ki aynısını yongaseti pazarlığında da yaptığı için muhtemelen öyledir. Bildiğimiz gibi orada da TSMC ile Samsung'un tesislerinde üretiliyor yongasetleri.

Yine aynı panelde olduğu gibi burada da Samsung'tan mümkün olduğunca uzaklaşmaya çalışıyor Apple ama en nihayetinde Samsung harici hiçbir firma o kadar büyük çaplı üretim gerçekleştiremediğinden mecbur kaldığı oranda iş yapıyor.Velhasıl başta da dediğimiz üzere AMOLED ekranlı iPhone'lar için düğmeye basıldı. Yeni panelle gelecek ilk iPhone'un iPhone 8 nesli olacağını da not olarak düşelim.

Yani bu yıl ve önümüzdeki yıl gelecek iPhone 7 ile 7S'te IPS sürecek ve ardından artık ya 8 ya da 8S ile birlikte de AMOLED'e geçilecek. iPhone 6S incelemesi


Artık üretim maliyetinin de gerilemesiyle birlikte IPS ekranlara kıyasla en önemli dezavantajını da avantaj haline çeviren 'batarya dostu' (AM)OLED panel pazarının açık ara lideri ise yine bildiğimiz gibi Samsung:
AMOLED tavan yaptı: Samsung açık ara lider! 
165AMOLED tavan yaptı: Samsung açık ara lider!


Apple'ın yakın gelecekte IPS paneli bırakıp AMOLED'e geçiş yapacağına yönelik söylentilerin ortaya çıkmasıyla birlikte gözler de doğal olarak panel pazarına çevrildi.Tabii yakın gelecek derken çok da yakın bir gelecekten bahsedilmediğinin altını çizelim.

Eğer gerçekleşecek olursa takvimler muhtemelen 2018 yılını göstermeden hayata geçirilmesi öngörülmüyor ki bu da iPhone 8'e tekabül edecek. Yani önümüzdeki ve onu takip edecek yıllarda gelecek iPhone 7 ile 7S'in ertesinde.

İşte pazar araştırma ve analiz firmalarından IHS'nin yayımladığı son rapora göre, AMOLED panellerin sevkiyatında geçtiğimiz çeyrek içerisinde %35 gibi devasa bir büyüme yaşanmış ki bunun yıl bazlı değil çeyrek bazlı oluşu da altı çizilesi bir diğer detay. Yani 2. çeyrekten 3. çeyreğe %35'lik bir büyümeden bahsediyoruz. Yıl bazlı bakıldığında ise küresel çapta yaklaşık 80 milyon adetlik panel satışı gerçekleşmiş ki bu %100'in üzerinde bir artış demek.

Tüm bu olumlu gelişmeler neticesinde de pazarın çeyreklik değeri tavan yaparak 3.3 milyar dolara erişmiş. Bu 3.3 milyar doların neredeyse tamamının Samsung'un cebine girdiğini de not olarak düşelim. Ne de olsa kendileri tüm AMOLED piyasasının %95.8'inin sahibi konumunda.

LG ve JDI gibi LCD panel pazarını domine eden üreticiler ise henüz AMOLED'de bebek adımlarını atmakla meşguller.Tüm panel pazarına baktığımızda ise liderin yine Samsung (%38.5) olduğunu görüyoruz. Samsung'u takiben ise iPhone'ların ana panel üreticisi olan JDI (%17) ve LG (%13.8) geliyor.Velhasıl başta da belirttiğimiz gibi eğer Apple iPhone'larda AMOLED kullanmaya karar verirse tedarikçisinin kim olacağı da kilit bir önem taşıyacak.

Şimdi olduğu gibi JDI'la devam edecek olursa (ki ilk tercihi kesinlikle o yönede olacaktır) JDI'ın Samsung'un zorlamaya başlayacağını söyleyebiliriz. (Ola ki mecbur kalır da) Samsung'tan yana kullanması halinde ise zaten diyecek birşey kalmaz.
Evet; bu hatırlatıcı ön bilgilerin ertesinde ana konuya geçebiliriz:


WSJ'nin aktardığı rapora göre, Apple Samsung ile OLED panellerin üretimine ilişkin üç yıllık anlaşma imzalamış. Mayıs 2017 itibarı ile başlayacak ve üç yıl süreyle devam edecek olan anlaşma dahilinde Samsung Apple'a her yıl yüz milyon adet 5.5-inç büyüklüğünde panel tedarik edecek.

Bu panel büyüklüğü bildiğimiz gibi 'Plus' versiyonuna ait. Bir de 4.7-inç'lik standart model var tabii ama ona yönelik bir bilgi yok raporda. Anlaşmanın toplam bedeli ise 2.59 milyar dolar olarak belirtiliyor.


Buna ek olarak raporda dikkat çeken bir diğer önemli ayrıntı ise Samsung'un esnek OLED panel üretimi kapasitesini mevcut 1.5 milyon adetten 12 milyona çıkarması ve 900 milyon dolara yakın tutarda bir sermaye arttırımına gitmesi ki bu da Apple'ın gelecek planlarına yönelik ilk ipuçlarını sunması açısından önemli.

Son Güncelleme: 16.04.2016 00:55
Anahtar Kelimeler:
GirişIPhone7SinOLEDEkranı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.