06 Aralık 2015 Pazar 15:46
Samsung, Apple'a Daha Önceki Yaptığı Gibi Cezayı Bozuk Para İle Mi Ödeyecek? Samsung Bozuk Para Vericek!

 Sadece pazarda sürmeyen bu mücadele bazı durumlarda mahkeme salonlarına da taşınıyor.


  Samsung ve Apple arasında yaşanan ve oldukça yüksek miktarda tazminat taleplerinin yer aldığı patent davası neredeyse 5 sene önce başlamıştı ve yaşanan bir çok gelişme, konuşma ve anlaşma sonrasında Samsung, Apple’a 548 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etti.

 
  Gelen bilgilere göre Samsung, şu anda Apple’dan söz konusu ödeme ile ilgili olarak fatura beklediğini belirtirken, hafta sonundan öncesinde belgelerin ulaşması durumunda Güney Kore devi, bu yüksek miktarı 14 Aralık tarihinde Apple’a ödeyeceğini kaydetti.


  Apple ve Samsung her ne kadar birbileri ile rekabette olsa da ticaret olarak ise işbirliği içerisindeler. Apple’ın iPhone 6S ve iPhone 6S Plus modellerinde yer alan A9 yonga setinin üreticilerinden bir tanesi de Samsung olmakta.

 
  Diğer taraftan, bir süredir, Apple’ın iPhone modellerinde ilerleyen dönemde OLED ekranlara yer vereceği bilgiler geliyor ve dünyanın en büyük OLED ekran üreticilerinden bir tanesi de Samsung. Firma AMOLED ve Super AMOLED ekranlar üretiyor.

 
  Samsung, Apple’a para ödeyecek. Yaklaşık beş yıl önce Apple, Samsung’a dava açmış ve kendi akıllı telefon patentlerinin ihmal edildiğini söylemişti. Samsung yıllar sonra o parayı ödemeyi kabul etti.


  İki teknoloji devi arasında yaklaşık beş yıldır süren bu patent davasında görünüşe göre Samsung, sonunda ödeme yapmaya hazır. İki firmadan da gelen ortak mahkeme ifadesinde Samsung, Apple’a 14 Aralık’tan önce 548 milyon dolar ödeme yapmayı, fatura almak koşuluyla kabul etti. Yıllar süren davalar ve duruşmalardan sonra yarım milyar dolar kazanmak aslında Apple için sembolik bir zafer. Samsung her ne kadar şartları kabul etmiş olsa da, parasını geri kazanmaya çalışıyor.

 

  Samsung ve Apple davası sonlanıyor mu?

 
  Yapılan açıklamaya göre Samsung, bu hakları Apple’dan geri ödeme alabilmek için elinde tutmaya devam edecek. Apple orijinal olarak Samsung’u 2011 yazında dava etmişti. Aralarındaki birçok patent davasından biri olan bu durum, 2012 yılında mahkeme tarafından Apple lehine döndürülmüştü. Buna rağmen Samsung, firmanın tıklama ile zoom ve çoklu dokunmatik patentlerini kullanmaya devam etmişti.

 
  Apple zararın karşılığı olarak 2.5 milyar dolar talep etmiş, sonunda 1 milyar dolar alması şeklinde karar çıkmıştı. İki firma da zaman içerisinde rakam için savaşmış, sonraları Samsung bu ücreti 930 milyon dolara kadar indirmeyi başarmıştı. Bu yılın Mayıs ayında ise karar 548 milyon dolara düşürüldü. Yıllar sonra ise Samsung bu rakamı ödemeyi kabul etti

 
  Ancak her zaman olduğu gibi bu anlaşmada da bir takım şartlar, değişebilecek durumlar söz konusu. Sadece Samsung’un ilerideki davalarda parayı geri alma hakkının bulunması değil, Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi’nin de Samsung tarafından davayı incelemesi için çağırılması, bu işin henüz bitmediğini gösteriyor.

 
  Samsung Apple'a 548 Milyon DOLLARS ödemesini ne zaman yapacak hala net olarak bilinmez ancak şirketin genel anlamda rekorlar kıracak olduğunu söylemek yanlış olmaz.

 
  WebMasto'da yer alan habere göre 2012 yılında Samsung’a açılan 1 milyar dolarlık davanın bir parçası olduğu belirtilen bu davada, Samsung’un isteği üzerine talep edilen miktarın düşürüldüğü belirtiliyor. Buna göre Samsung Apple’a iPhone tasarımını kopyaladığı için 14 Aralık 2015 tarihinde 548 milyon dolar ödeyecek. Henüz doğrulanmayan bir söylentiye göre Samsung ayrıca ambalaj tasarımını kopyaladığı için de Apple’a 382 milyon dolar ödeyecek.

 
  Açılan davalar Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ın söylediği sözleri de akıllara getiriyor. Walter Isaacson’un Steve Jobs biyografisinde yer verdiği sözler şu şekildeydi:

 
  “Android’i yok edeceğim. Çünkü o bir çalıntı üründür. Apple’ın bankadaki 40 milyar dolarının her bir kuruşunu harcasam da, son nefesime kadar savaşarak bu yanlışı düzelteceğim.”


  Steve Jobs

 
  Apple’ın bu tavrının Android kullanıcılarından da tepki aldığını belirtmekte fayda var. Zira Samsung her ne kadar Apple ürünlerinin tasarımını kopyalamış olsa da; Apple’ın da Android’in bir çok özelliğini kopyalayarak iOS’un son sürümlerinde kullandığı uzun süredir tartışılıyor.

Son Güncelleme: 06.12.2015 15:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.