20 Şubat 2018 Salı 22:43
Samsung Sünyanın En Çok Hafızalı SSD Diskini Üretti

2.5 inç'lik büyüklüğe sığdırılmış en büyük hafızaya sahip olan cihaz, disk tabanlı standart sabit sürücülerin mekanik parçalarından uzaklaşmak isteyen kurumsal müşteriler için tasarlanmış. 

PM1643 adı verilen disk, 32 adet 1TB NAND flash paketi çubuklarından oluşuyor. Her bir çubukta 16 kat 512Gb V-NAND çip bulunuyor. Bu haliyle 5.700 HD film ya da 500 gün durmadan video izleme imkanı sağlayacak kadar depolama alanı sunuyor. En son çıkan en büyük kapasiteli SSD'nin iki katına sahip. 16 Terabyte kapasitedeki disk, son olarak yine Samsung tarafından 2016 yılı Mart ayında çıkmıştı. Seagate' de 60 terabyte'lık bir SSD yapmıştı ama 3.6 inçlik form faktörüne sahipti bu disk ve sadece sunuma yönelik bir teknoloji olarak kalmış, üretim aşamasına geçmemişti. 

Yeni Serial Attached SCSI (SAS) sürücü, 2.100 MB/s ve 1.700 MB/s gibi etkileyici ardışık okuma ve yazma hızlarına sahip. Bu haliyle örneğin Samsung'un SSD 850 EVO'su gibi tüketici masaüstü ya da diz üstü bilgisayarlarda yer alan ortalama bir SATA SSD'den 3 kat daha hızlı. Aynı zamanda oldukça dayanıklı olan cihaz için Samsung 5 yıl garanti veriyor. 

PM1643 model sürücünün ne zaman satışa çıkacağı ve fiyatının ne olacağı henüz bilinmiyor ama Samsung bu form faktörün başarılmasıyla birlikte yıl içerisinde 16.36TB, 7.68TB, 3.84TB, 1.92tb, 960GB ve 800GB SAS SSD'lerin de yıl içerisinde çıkarılacağını söyledi. Samsung'un hafıza satışları birimi başkan yardımcısı Jaesoo Han'ın da söylediği gibi firma, 10 TB'ın üzerinde SSD'lere olan yönelimi karşılamak için yaptığı çalışmalara hızlı şekilde devam edecek.
Tabii 30TB SSD'leri diz üstü ya da masa üstü bilgisayarlarda yakın bir tarihte göreceğimizi düşünmüyoruz. Fakat, bu tip yüksek kapasiteli hafıza birimleri her zaman için öncü olurlar. Üstelik bu tip hafızaların çıkışı, piyasadaki tüketici tipi hafıza birimlerinin fiyatlarının düşmesine de neden olur. Umarız terabyte büyüklüğünde hafızaları yakında akıllı telefonlarımızda da görürüz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.