04 Haziran 2018 Pazartesi 14:44
SpaceX Arap Uydusunu Uzaya Gönderecek

Böylece SpaceX’in ilk Falcon Heavy uydusu ile gerçekleştirilecek fırlatma için yılbaşında geri sayıma başlanacak.

Bu planlanan fırlatma tarihi elbette SpaceX için ayrı bir önem taşıyor. Arabsat 6A uydusu adına ABD HavaKuvvetleri’nin STP-2 teknolojisi ile gerçekleştirilecek bu kalkış, şimdiden oldukça merak uyandırmış durumda. Konu ile alakalı Hava Kuvvetleri Uzay Komutanlığı’na bağlı bir sözcü tarafından yapılan açıklamaya göre, STP-2’nin normalde bu ay piyasaya sürülmek istendiği fakat SpaceX ve Hava Kuvvetleri tarafından yeterlilik testlerinin tam anlamıyla bitirilmemesi nedeniyle incelenmesine devam kararı alındığı belirtildi.

STP-2 ve Arabsat 6A’nın ardından sonraki Falcon Heavy görevinin ne zaman gerçekleşeceğine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Yani bu fırlatmalar bir nevi uyduların ne kadar başarılı olduğu hakkında da çok önemli ipuçları verecek. SpaceX’in Falcon Heavy projesine yönelik operatör adayları arasında gelen Intelsat, Viasat ve Inmarsat içinse henüz bir fırlatma gerçekleştirilebilmiş değil. Arabsat 6A uydusunun başarılı olması halinde bu firmaların sırada beklediği biliniyor.

Falcon Heavy fırlatıcılarının faaliyete geçirilmek istendiği tarih aslında çok daha uzak bir geçmişe dayanıyor. Zira Viasat'ın ViaSat-2 ve Inmarsat uyduları için Falcon Heavy başlıkları düşünülmüş fakat geçen Haziran ayında Arianespace Ariane 5 roketinin daha erken piyasaya sürülmesi, tercih sebebi olmuştu.

Inmarsat sözcüsü Jonathan Sinnatt, Londra merkezli uydu operatörünün hala Falcon Heavy lansmanı için bir seçeneği olduğunu söyledi. SpaceX'in en eski Falcon Heavy müşterisi olan Intelsat, firmayla 2012'ye kadar uzanan bir geçmişe sahip ama tam olarak hangi tarihte ne taşıdıkları konusunda bir bilgi bulunmuyor. Yine bu konu hakkında açıklama yapan diğer bir Intelsat sözcüsü olan Jason Bates, “Hala Falcon Heavy anlaşmasına sahibiz ancak henüz bir uydu fırlatması gerçekleştirmedik” dedi. California merkezli Viasat firması, SpaceX roketi ile alakalı henüz bir çalışma takvimine sahip değil ve ne zaman bir fırlatma gerçekleştirecekleri henüz belirsiz.

Falcon Heavy fırlatması için Viasat-2 ile lansman sözleşmeleri bulunan Viasat, geleceğe yönelik yapılacak çalışmalar için SpaceX ve diğer firmalar ile görüşmelerini de sürdürüyor. Hatırlayacağınız üzere Şubat ayında Falcon Heavy roketi ile uzaya kırmızı bir Tesla Roadster gönderilmiş ve dünya çapında geniş yankı uyandırmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.