06 Eylül 2018 Perşembe 17:04
Türk akademisyen Intel'in açığını buldu

Intel işlemcilerinde yer alan ciddi bir güvenlik açığını Michigan Üniversitesi'ndeki Türk akademisyen Barış Can Kaşıkçı'nın da aralarında bulunduğu bir grup araştırmacı ortaya çıkardı.

Intel açığını Türk akademisyen keşfetti

Hackerların hassas bilgileri çalmasına engel olunması için kritik gelişme yaşandı. Michigan Üniversitesi’ndeki Türk akademisyen Barış Can Kaşıkçı’nın da aralarında bulunduğu bir grup araştırmacı, Intel işlemcilerinde ciddi bir güvenlik açığını ortaya çıkardı. Kaşıkçı’nın koordinasyonunda yapılan çalışma olası bir hacker saldırısına karşı gerekli önlemin alınması için zamanında bir uyarı olalarak değerlendirildi.

Kod adı ‘Foreshadow’ olan güvenlik açığı, bu yıl Intel işlemcilerinde keşfedilen üçüncü ve en ciddi güvenlik açığı olarak değerlendiriliyor. ABD Bilgisayar Sistemleri Güvenliği Kurumu’na göre, Foreshadow hackerların hassas bilgileri çalmasına sebep olabilir.


Kod adı Foreshadow

Michigan Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Yardımcı Profesörlerinden Dr. Kaşıkçı, güvenlik açığını ‘yaklaşık 40 senedir işletim sistemi güvenliğinin temelini oluşturan mekanizmaları yeniden tasarlamaya itecek bir açık’ olarak değerlendirdi. Kaşıkçı’ya göre, Foreshadow Intel işlemcilerinin en güvenli mekanizması olan Intel SGX’ı tamamen etkisiz hale getiriyor. Bunun da ötesinde, Foreshadow bulut bilişim sistemlerinde sanal makinelerin birbirlerinden veri çalmasına neden oluyor. Foreshadow’u, ABD’de Michigan Üniversitesi, Belçika’da Louvain Üniversitesi, İsrail’de Technion Üniversitesi ve Avustralya’da Adelaide Üniversitesi’ne mensup 10 kişilik uluslararası bir araştırmacı grubu keşfetti.

Spectre ve Meltdown açığı ortaya çıkmıştı


2018'in ilk günlerinde Intel cephesi Meltdown ve Spectre açığı ile sarısılmıştı. Donanımsal güvenlik açığı olarak tarihe geçen bu açığında daha sonra AMD ve diğer ARM tabanlı işlemcileri de etkilediği ortaya çıkmıştı.

iPhone, iPad, Android telefon ve tabletler, PlayStation 4, Xbox One ve aklınıza gelebilecek tüm işlemcilerde yer alan Meltdown ve Spectre güvenlik açığı kapatılırken, işlemci performansında yüzde 30'a varan düşüş yaşanıyordu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.