18 Ağustos 2015 Salı 16:23
Türkiye'de ilk: Samsung Galaxy Note 5 'detaylı' inceleme


12345
Test merkezimizin şimdiki konuğu Samsung'un tabletfon formundaki yeni amiral gemisi Galaxy Note 5.
Bildiğimiz gibi 13 Ağustos'ta düzenlenen Galaxy Unpack etkinliği dâhilinde kuzeni Galaxy S6 Edge+ ile birlikte tanılan model, bu ayın sonunda satışa sunulacak. 32GB'lik versiyonunu ön sipariş fiyatı 2,700 TL olarak belirlenmiş durumda.
İncelemeye geçmeden önce kısa olarak bir yöntemden bahsedelim:
Galaxy Note 5, geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Apple Watch'un aksine, satın alacak olsak ya da olmasak da, çok daha geniş bir kesime hitap ettiğinden biz de mümkün olduğunca detaylara girmeye çalışacağız. Bu bağlamda da teorik verilerden yahut internette kolaylıkla bulabileceğiniz bilgilerden ziyade doğrudan biz 'son kullanıcılara' aktif fayda sağlayacak ipuçlarına yönelmeye gayret edeceğiz.
Note 3 ile karşılaştırmalı
Diğer yandan, Note 5 ile Note 3'ü karşılaştırıp geçiş yapmaya deyip değmeyeceği yönünde tavsiyelerde bulunacağız. Neden Note 3? Çünkü selefi Note 4 zaten halen oldukça yeni, Note 2 günlük kullanıcılar için halen oldukça iyi bir alternatif teşkil etse de, 'geek' kesim için artık iyiden iyiye yaşlanmaya başladı. Haliyle ideal karşılaştırma noktasının artık 2 yaşını dolduran Note 3 olduğu kanısındayız.

 

Teknik Özellikler
İşletim Sistemi : Android 5.1.1
Arayüz: Touchwiz 5
--------------
Ekran: 5.7-inç (2560x1440) SAMOLED
PPI: 518 (inç başına düşen piksel sayısı)
Ekranın kasaya oranı: %75.9
-------------
Kasa: Yekpare alüminyum + cam
Renkler: Siyah, beyaz, gümüş, altın
Ebat: 153.2 x 76.1 x 7.6 mm
Ağırlık: 171 gr
SIM Tipi: Nano
-------------
Yongaseti: Samsung Exynos 7420
İşlemci: 4+4 çekirdek (1.5GHz Cortex A53+2.1GHz CortexA57)
GPU: Mali-T760MP8
-------------
Dâhili Hafıza: 32/64/128GB (UFS 2.0)
MicroSD : -
RAM: 4GB LPDDR4
-------------
Arka Kamera:
16MP (Sony IMX240 sensör, F1.9, 1.12 μm piksel boyutu, OIS, LED Flaş, 4K kayıt (2160@30fps)
Ön kamera:
5MP (F1.9, 1080p, 120 derece geniş açı)
--------------
Bağlantılar: 3G/4G, Wi-Fi ac, BT 4.2,GPS, NFC, mUSB v2.0
--------------
Batarya: 3000mAh bütünleşik
-------------
Ekstralar: Parmak izi okuyucusu, stylus
Tasarım
'Her şeyden önce ilk olarak tasarım bir dereceye kadar kişisel zevke göre şekillendiğinden burada tam anlamıyla nesnel kalamayacağımızın altını çizelim.'
Galaxy Note 5 tasarımsal açıdan bir dönüm noktası. Şöyle ki, bu modelle birlikte Samsung ilk Note'tan beri koruduğu tipik tasarım çizgisini her açıdan değiştirdi ve Galaxy S6 ile birlikte geçtiği yeni tasarımı Note 5'e de uyarladı. Yani aslında Note 5 tipik Note ailesi ile ne organik ne de sentetik bir bağa sahip değil. İlhamı doğrudan S6'dan alınma.
Yuvarlak hatlara evsahipliği yapan Note 5, tasarımsal açıdan Note ailesine değil, Galaxy S ailesine ait.
Bildiğimiz gibi Samsung, Note 1 ile birlikte Galaxy S ailesinden farklı olarak karemsi ve keskin hatlı bir çizgi benimsemiş, Note 2 ile bile yuvarlak hatlara geçiş yapmış ama Note 3 ve Note 4'te tekrardan eski çizgisine sönmüştü. Bu bağlamda şimdiki tasarımı Note 2'de de ilham alınan Galaxy S ailesine yeniden dönüş olarak nitelendirebiliriz. Tabii S6 ile birlikte gelen yeniliklerle birlikte…

Nedir bu yenilikler?


Note 3'teki metal görünümlü (ve soyulan) plastik kasa ile Note 4'teki düz alüminyum kasa yerini tek parça oluklu alüminyum kasaya bıraktı. Böylesi çok daha şık kesinlikle. Keza arkası da artık deri görünümlü plastik değil doğrudan cam. Hem arkada hem de ekranda Gorilla Glass 4 cam kullanılıyor. Ek olarak tüm bağlantı yuvaları hassas CNC işleminden geçirilmiş. Yani Galaxy Note 5 aslında Galaxy S6 ile S6 Edge ile aynı tasarıma sahip. Sadece her ikisinden de daha büyük bir ekranı var. Gördüğümüz gibi Note 3 ve4'teki kare ekran da yerini artık daha uzun ve dar bir ekrana bırakmış durumda.

Peki, güzel mi?


Dediğimiz gibi zevkler değişir. Haliyle buna nesnel bir cevap veremeyiz. Ama soruyu şöyle düzeltirsek…
Yani… İyi mi olmuş?
Artıları da var eksileri de var. En önemli artısı artık tek elle kullanım çok daha rahat. Baş parmağımızla doğrudan en sola erişebiliyoruz. Buna karşılık ekran boyutu her ne kadar aynı kalsa da, alan daralıp uzunlamasına gittiği için büyüklük algısı sekteye uğruyor. Yani Note kullanıcılarını rahatsız eden bir küçüklük yanılsaması yaşamanız kesin. Özellikle internet gezintilerinde ve filmlerle bu çok can sıkıcı olabiliyor.

 

 

 

 

Son Güncelleme: 18.07.2017 21:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.