07 Nisan 2015 Salı 00:04
Twitter ve YouTube Kapatıldı

Anadolu Ajansı, Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin yer aldığı Twitter ile YouTube'a erişimin, mahkeme kararı doğrultusunda engellendiğini bildirdiğini duyurdu. Savcının şehit edilmesiyle son bulan terör baskınının fotoğraflarının yer aldığı bazı haber linklerine erişim yasağı getirildi. Yasaklama kararının uygulanma sürecinde sosyal medyaya erişimde sıkıntı yaşanıyor. Reuters'a konuşan bir yetkili ise savcıyla ilgili görüntülerin kaldırılmasını Youtube ve Twitter'dan talep ettiklerini bir cevap gelmeyince mahkeme kararı aldıklarını söyledi.

3 NİSAN TARİHLİ KARARI UYGULAMAYAN SİTELERE ERİŞİM BUGÜN ENGELLENDİ

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, internette, Facebook, Twitter ve Youtube'un da aralarında bulunduğu internet siteleri ve sosyal ağlarda yer alan 166 uzantının kaldırılmasına karar verdi. Kararda bu içeriklerin kaldırılmaması halinde sitelerin erişiminin tümden engellenmesi kararlaştırıldı. 3 Nisan tarihli bu kararı uygulamayan sitelere erişim bugün engellendi.

Facebook'un söz konusu içeriği kaldırdığı ve bu nedenle erişim yasağı olmadığı öğrenildi.

"TALEP ETTİK, CEVAP GELMEDİ"

Erişim engeli ile ilgili Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili de Savcı Kiraz'ın ailesinin görüntülerin yayınlanmasından rahatsız olduğunu belirtti ve "Hem Twitter hem de Youtube'a söz konusu görüntü ve paylaşımların kaldırılması yönünde bir bildirimde bulunuldu ancak onlar kabul etmedi, herhangi bir yanıt da verilmedi. Bu nedenle engelleme talebi doğrultusunda İstanbul'daki bir mahkeme kanalıyla bu karar alındı. Facebook için şu an için bir karar yok" dedi.

"KALIN: BASIN SORUMLU DAVRANIRSA..."

Gelişme, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'da da soruldu. Kalın, basının sorumlu davranması halinde bunların tartışılmayacağını söyledi:

"Basın sorumluluğuyla hareket etmesi gereken bazı medya kurumlarının sanki terör örgütü propagandası yapıyor gibi bu fotoğrafları yayımlaması kabul edilebilir değil. Kendinizi bir an için şehit edilen savcımızın ailesinin yerine koyun. İtirazlar son derece haklıdır. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız gerekenleri söyledi, takibi de yapılacaktır. Basın kurumlarımız sorumluluğunu yerine getirseydi şu anda biz bunu konuşuyor olmayacaktık. 'Özgürlükler mi kısıtlanıyor?' gibi bir bağlamda ele alınması da kabul edilebilir değil"

TWITTER'DAN AÇIKLAMA

Twitter ise resmi duyurularını yaptığı @policy hesabından "Hizmetimizin Türkiye'de kesintiye uğradığı bilgilerini aldık. Kullanıcılarımıza en kısa sürede erişimi tekrar sağlamak için çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

4 GAZETEYE SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

Daha önce de savcı Kiraz'ın rehin aldığı operasyon sırasında yayın yasağı getirilmiş, ayrıca dört gazeteye savcının rehin alındığı sırada çekilmiş fotoğrafı kullandıkları için 'terör propagandası yapmak'tan soruşturma açılmıştı.

YASA NE DİYOR?

Yeni internet düzenlemesinde hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Başbakanlık veya bakanlıkların talebi üzerine içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebiliyor. İçeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunuluyor. Yeni yasayla "Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi" gerekçeleriyle TİB de internette sakıncalı içeriğin çıkarılması veya içeriğe erişimin engellenmesi kararı verebiliyor. Başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından içeriğin kaldırılması kararı internet sağlayıcılara bildirildiği andan itibaren 4 saat içinde içerik kaldırılacak. Bu işlem yerine getirilene kadar da içeriğe erişim engellenecek.

GEÇEN YIL DA ENGELLENMİŞTİ

Türkiye'de Twitter ve Youtube, geçen yıl mart ayında erişim engeline takıldı. Ancak Anayasa Mahkemesi bireysel başvurular üzerine Twitter yasağıyla hak ihlali yapıldığı ifade özgürlüğünün kısıtlandığı yönünde karar almıştı.

Son Güncelleme: 07.04.2015 00:11
Anahtar Kelimeler:
TwitterYoutubeKapatıldı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.