23 Mart 2016 Çarşamba 09:43
Twitter'da 140 karakter sınırı kaldırılacak mı? 23.03.2016

  Milyonlarca kullanıcısı olan ve özellikle karakter sayısı sınırı ile kullanıcıları zorlayan Twitter 140 karakter sınırını 10 bine çıkarmayı planlıyor.

Kullanıcıların bazıları 140 karakterin kendilerine yettiğini söylerken, bazıları ise anlatacakları şeyleri 140 karakter sınırı yüzünden anlatamadığını belirterek karakter sayısının arttırılmasını talep ediyor.  Ruters'in haberinde Twitter yetkililerinin, twettler için 140 olan karakter sayısını 10 bine çıkarmayı planladıklarını belirtti.  

Ruters’ın teknoloji haber sitesi Re/Code’a dayandırdığı haberine göre Twitter yetkilileri, tweetler için 140 karakter sayısını 10 bine çıkarmayı planlıyor. Haberde birçok kaynağın bu bilgiyi doğruladığı ve yeni özelliğin 2016’nın ilk çeyreğinde kullanıcılara sunulacağı beliriliyor. Twitter’dan konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, Twitter Ürün Müdürü Sachin Agarwal, direkte mesajlarda 140 karakter sınırılamasının kaldırılmasının ardından normal tweet’lerde böyle bir düşüncelerinin olmadığını söylemişti.

Twitter Nedir? Bir sosyal ağ ve mikroblok sitesi olan Twitter, Kullanıcılar tarafından atılan tweetler herkes tarafından görülebilir. Ancak kullanıcılar attıkları tweetleri sadece kendi takipçilerinin görebileceği şekilde sınırlandırabilir. Kullanıcılar diğer kullanıcıların tweetlerine üye olabilirler. Üye oldukları kişi veya kurumların takipçi sayısını ve bunların kimleri takip ettikleri görebilirler.

Tüm kullanıcılar Twitter'ın websitesi aracılığıyla tweetlerini gönderebilir ve alabilirler. Kullanıcılar Twitter'ın websitesine uyumlu harici uygulamalar (akıllı telefonlar gibi) veya belirli ülkelerde erişilebilen kısa mesaj servisi tarafından giriş yapabilirler.

Sosyal medyanın 'mini' mesaj platformu Twitter'da kullanıcıların yıllardır eleştirdiği tek bir şey var: 140 karakter sınırı.Bazı kullanıcılar tarafından bu sınır olumlu karşılansa da (az ve öz yazma becerisini tetikliyor), bir çok kişi yazmak istediklerini 140 karaktere sığdıramadıkları için, bu limitin artırılmasını istiyor.

Hatırlayacak olursak, geçtiğimiz aylarda sınırın kalkacağı yönünde gelişmelerin olduğunu ve 10.000 karaktere kadar müsaade edileceğini ifade etmiştik. Geçtiğimiz Ağustos ayında özel mesajlardaki 140 karakter sınırını kaldıran Twitter şimdi de aynısını genel gönderilerimize (yani tweet'lerimize) uygulamaya hazırlanıyor.

Re/code'un aktardığı gelişmeye göre, Twitter'ın hazırlamakta olduğu yeni özellikle birlikte artık 10,000 karaktere kadar uzunlukta tweet'ler atabileceğiz ki bu da neredeyse sınırsız demek. Twitter'a yakın kaynakların bilgilendirmesine göre, 'Beyond 140' (140'ın ötesinde) ismini taşıyan proje ilk çeyreğin sonuna doğru tamamlanıp aktif edilecek imiş.

Henüz nasıl bir yöntem izleneceği kesinleştirilmiş değil ancak bir numaralı seçenek, standart tweet tasarımının sürdürülüp, bir nev'i 'tıkla genişlesin' diyebileceğimiz bir sistem dahilinde, tıklamamız ertesinde orijinal uzunluktaki tweet'in açılacak oluşu. Ki en mantıklısı da bu zaten.

Aksi halde resimler, yazılar vs. derken karman çorman bir hal alması işten bile değil ne de olsa. Bekleyip görelim bakalım, dediğimiz gibi ilk çeyreğin sonuna (yani Mart ayı) yetiştirilmeye çalışılıyormuş. Görünüşe bakılırsa söylentiler gerçeği yansıtmıyor.

Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey, NBC kanalında yaptığı röportajda 140 karakterin kaldırılmayacağını ve yakın zamanda gündemlerinde böyle bir çalışmanın yapılmayacağını söyledi; “140 karakter sınırı kalıyor.

Bizim için iyi bir kısıtlama ve kısalık sağlıyor." Böylece karakter sınırında genişleme bekleyenler hayal kırıklığına uğradı. İşin ilgin tarafı ise, sınırın kalkacağı yönündeki iddialar, bizzat Jack Dorsey'in tweetine dayandırılarak ortaya atılmıştı.

Dorsey Ocak ayında attığı tweette şu ifadeleri kullanmıştı: Twitter'ın ilk kurulduğu zaman(dan bugüne kadar) ortak mesajlaşma platformu kimliğiyle hareket ettik. Amacımız küresel çapta ve herkes tarafından anlık olarak görüntülenebilecek bir mesajlaşma ortamı sunabilmek idi. İlk başta zaten 140 karakter sınırımız yoktu.

Onu kısa süre bir sonra SMS'lerle (160 karakter) uyumluluk sağlanabilsin, dilendiği vakit tweet'ler tek bir SMS'ye sığdırılabilsin diye ekledik. Ki bu sınırlama güzel de oldu. Üretkenliği, ilhamı, 'az ama öz' becerisini tetikledi.

Dahası hız da kattı. Bu hissiyatın kaybolmasına da asla izin vermeyeceğiz. Uzun bir süreden beri insanların (uzun gönderiler senaryosunda) Twitter'da işlerini nasıl halletmeye çalıştıklarını gözlemliyoruz.

Durum şu ki, ekran görüntüsü alıp onu gönderiyorlar. Peki ya gönderdikleri metin gerçekten üzerinde durulması gereken, altı çizilesi yerleri olan bir ihtivada ise..? Twitter'ı Twitter yapan hızı, küreselliği ve canlı yazışma ortamı sunuyor oluşu.

Bunu güçlendirmek için de çalışmaya her daim devam edeceğiz. Tüm ülkelerde ve tüm dillerde. Bu bağlamda tweet'lerin ekseriyeti hale kısa, öz ve diyalog oluşturmaya dönük form yapısına sahip olmaya devam edecek. Bunun yanısıra insanlara daha fazla işlevsellik sunabilmek yolunda da çekingen, tutuk davranmayacağız.

İstenilen, ihtiyaç duyulan neyse o yöne doğru genişlemelerimizi sürdüreceğiz. San Francisco merkezli Twitter'ın, bu kadar talebi karşılıksız bırakması da eleştirilen bir diğer husus. Örneğin birçok teknoloji devi firma, kullanıcıların –makul ölçüdeki- isteklerini analiz ederek, bunları gerçekleştirmek için efor harcıyor. Bu taktiği en iyi yapanlar arasında Apple ismi ön plana çıkıyor.

Apple'ın, kullanıcıların isteklerini dikkate alarak küçük boylu tablet (iPad mini), daha büyük akıllı telefonlar (iPhone 6 Plus) ve tabletlerde kullanılabilen kalem (stylus) ürettiği biliniyor.

 

Son Güncelleme: 23.03.2016 09:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.