12 Ocak 2018 Cuma 18:59
Uzayın Görünmeyenleri: Kara delikler

Kara delikler yıldızların yok olma sürecindeki olaylardan dolayı meydana gelmektedir yalnız kara deliği oluşturan yıldızlar Güneşten oldukça büyüktürler.

Bu kara delikler yakınında çevresinde olan herşeyi yutmakta olup kara deliğe kapılan gezegen,yıldız ve diğer gök cisimlerinin nereye gittiği hakkında kesin bir bilgi sahibi olunamamıştır.

Bununla birlikte bazı fikirler söz konusudur. Bunlardan ilki kara deliklerin başka bir evrene açılan bir kapı olduğudur. Din adamlarıysa kara deliğin cehenneme açılan bir kapı olduğunu düşünmektedir. Bu İhtimaller arasında kara delikler olağanüstü özellikleriyle müthiş bir merak konusudur. Kara delikte yerçekimi kavramı olmadığından dolayı ve kara delikteki enerji ışık hızından daha yoğun olduğundan zaman kavramı yok denecek kadar azdır. Öyle ki kara delikte olduğumuzu varsayarsak orda geçireceğimiz bir saniye dünyada çok uzun yıllara denk gelecektir.Yine kara deliğe kapıldığımızı varsayarsak kara deliğin merkezine ulaşmamız imkansızdır. Bununla ilgili İngiliz astrofizikçi Sir Anthony Rees bir terim ortaya atmıştır bu terimin ismi spagettileşme yani kara delik vücudunuzun ona yakın olan yerini çekip vücudunuzu gerecek bir çizgi halini alana ve yok olana dek bu germe işi devam edecektir.

Kara deliklerin bir gün tüm Güneş sistemiyle beraber dünyamızı da yok edeceği bir gerçek ama bunun ne zaman olacağı belirsizliğini koruyor ancak çok uzun yıllar sonra olacağı da aşikar. Çünkü keşfedilen dünyaya en yakın kara delik 3000 ışık yılı uzağımızda bulunmaktadır. Kara delikler korkutucu olmakla beraber evrenin en özel eserlerinden biri...

Kaynak : Ferhat Balkis

Son Güncelleme: 12.01.2018 12:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.