05 Ocak 2016 Salı 10:40
Whatsapp Kullananlar Dikkat! Whatsapp Kredi Kartı Bilgilerinizi Mi Çalıyor? Popüler Mesaj Uygulaması Dolandırıyor Mu?

 Kullanıcılara gelen bir mesaj ve içerisindeki bağlantı adeta bütün hesap bilgilerini ve kredi kartı içeriğini bünyesine geçirerek size ait olan her şeyi çalabilme potansiyeline sahip. İşte detaylar ..

WhatsApp, bir kez daha kredi kartı numaranızın peşindeki sahtekarların hedefi oldu. Peki bu tür saldırılardan nasıl korunabilirsiniz?

TUZAĞA DÜŞMEYİN
Şu an kullanıcıları etkisi altına almış olan sahtekarlıkta size WhatsApp üyeliğinizi yenilemenizi söyleyen bir mesaj geliyor. Akşam'da yer alan habere göre; Ancak bu mesaj, aslında sahte olan, iyi kamufle edilmiş bir tuzak.

Mesaj içerisindeki bağlantı "Whatsapp.com" şeklinde görünse de dokunduğunuzda başka bir bağlantıya gidiyor. Bunun 

nedeni sahtekarların asıl web sitesini HTML kodunda gizlemiş olması.

KREDİ KARTI BİLGİLERİNİZİ SAKIN GİRMEYİN
Bağlantıya dokunduğunuzda kredi kartı bilgilerinizi girebileceğiniz sahte bir sayfa açılıyor. Üyeliğinizi yenilemeye yönelik bir sayfa gibi görünse de bilgilerinizi gördüğünüzde üyeliğiniz yenilenmiyor; aksine verileriniz saldırganların eline geçmiş oluyor.

BAĞLANTIYA DOKUNMADAN MESAJI SİLİN
Mesaj şu an İngilizce olarak dağıtılıyor, ancak Türkçeye çevrilmemesinin önünde herhangi bir neden yok. Mesajı biz Türkçeye çevirirsek, içerisinde şunlar yazıyor: "Dikkat! WhatsApp Messenger üyeliğiniz bitmektedir." Bu tür bir mesaj aldığınızda içerisindeki bağlantıya dokunmadan, mesajı silmenizde büyük fayda var.

Dünyanın en popüler ücretsiz mesajlaşma uygulaması WhatsApp, dolandırıcıların yeni adresi oldu. İnternette kurulan yeni platformlarla yüzlerce farklı telefon numarası üzerinden sahte WhatsApp hesabı alarak, kullanıcılarına ücretsiz mesajlar atabilmek mümkün. İstenilen şekilde değiştirilen profil ismiyse alınan bu WhatsApp hesaplarının başta dolandırıcılar olmak üzere reklamdan pazarlamaya kadar birçok farklı alanda kullanılmasına imkan sağlıyor. 

SAHTE NUMARALI WHATSAPP HESAPLARI... 

WhatsApp’ta farklı bir numarayla mesaj atabilmek için ‘kandırma’ yöntemi kullanılıyor. Bunun için Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlara ‘Bluestack App Player’ adında bir program yükleniyor. Bu program aslında Android işletim sisteminin bilgisayarlar üzerinde çalışmasını sağlıyor. Bu program indirildikten sonra açılan Android işletim sistemine WhatsApp uygulamsı yükleniyor. Uygulamanın onaylanması için ise bir internet adresine üye olunması ve bu adresten sahte bir numara alınması sağlanıyor. WhatsApp’ın kullanılabilmesi için gereken doğrulama kodu telefon araması üzerinden alınarak, yine bir internet sitesi üzerinden dinleniyor. Böylece sahte numaralı bir WhatsApp hesabına sahip olunabiliyor. Profil ismiyse sahte hesabı alan kişi tarafından değiştirilebiliyor. Buradan girilecek numaralarla diğer WhastApp kullanıcılarına mesaj fotoğraf ve sesli mesaj gönderilebiliyor. 

Whatsapp'ta kullanıcıları çıldırtan hata

Tek numaradan daha fazla numara isteyen uyanıklar ise bilgisayara yüklenen Android işletim sistemine bir uygulamayı daha yüklemesi gerekiyor. Bu uygulama, daha fazla sahte telefon numarası hattının açılmasını sağlıyor. Başka bir deyişle dolandırıcılık yapmak isteyen biri bu uygulamayı kullanarak farklı numaralarda WhatsApp kullanıcılarına ulaşabiliyor. Böylece WhatsApp, bir telefon numarası üzerinden dolandırıcılık yapıldığını tespit etse bile saniyeler içinde yaratılacak yeni sahte telefon numarası oluşturabilmek mümkün. Bu da WhatsApp’ın başının dertte olduğunun en büyük göstergesi.

YENİ NESİL SİBER SUÇLAR
Giderek her ülkedeki yaş gruplarında popüler hale gelmeye başlayan WhatsApp, işlenen suçlarla adını duyurmaya başladı. Geçen yıl İspanya’nın Murcia şehrinde bir genç , popüler mesajlaşma servislerinden Whatsapp’ta başkalarının neler konuştuğunu anında takip etme imkânı veren program yaptığını öne sürerek binlerce kişiyi dolandırmayı başarmıştı. Türkiye ’deyse WhatsApp üzerinden fuhuş yaptıran bir şebeke yakalanmıştı. Kullanıcılara erotik fotoğraflı mesajlar atan Türkiye’deki mobil iletişim operatörüne ait bir numaranın sahibi tespit edilerek yakalanmıştı.

Son Güncelleme: 05.01.2016 10:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.