04 Ocak 2018 Perşembe 01:04
Yamayla Intel İşletim Sistemleri Çok Kasıyor Şikayetleri Artıyor!

İLGİLİ HABER LG'den özel bir V30!



Intel'in x86 ve x64 donanımında bulunan güvenlik açığının detayları, yapısı ve içerdiği yüksek risk seviyesi nedeniyle gizli tutuluyor. Ancak The Register'ın edinmeyi başardığı bilgilere göre açık, Intel işlemcilerin kernel işlemlerini yönettiği yerde ortaya çıkıyor. Programlar herhangi bir komut çalıştırdıklarında veya herhangi bir şey yaptıklarında işlemci, denetimi kernel'e bırakıyor. Bu gidiş gelişlerin yeterince hızlı olabilmesi için kernel tüm işlemlerin sanal adres boşluklarında saklanıyor (işlemci kullanıcı moduna geçtikten sonra bile). Bu sayede sistemin önbellekteki verileri silmesine ve bilgileri bellekten tekrar yüklemesine gerek kalmıyor.
 

İLGİLİ HABER LG en büyük OLED TV'yi tanıtıyor



Ancak bu yöntem, bir güvenlik zafiyetini ortaya çıkarıyor. Kernel'in sanal bellekte kalması, ona web tarayıcılarındaki JavaScript açıklarıyla veya diğer programlarla ulaşılmasının yolunu açabiliyor. Intel'in yeni işlemcileri, Process-Context Identifiers (PCID) işlevi etkin olarak geliyor ve bu, şu an sunulmakta olan Page Table Isolation (PTI) onarımının performansa olan olumsuz etkisini azaltıyor. Bu onarım, kernel'in kendi ayrı adres alanında çalışmasını sağlıyor, böylece başka işlemler bu alana ulaşamıyor.

PTI yaması işlem çalıştırmak için gereken ek veriyi artırdığı için Intel işlemcilerde ciddi bir performans kaybı yaşanıyor. Linux'ta yapılan ilk testler, hızda yüzde 18'e kadar yavaşlama yaşandığını gösterdi. AMD işlemciler sorundan etkilenmese de Linux'a gelen yama, bu işlemcileri de yavaşlattı. Bu nedenle AMD tabanlı mimaride onarım artık etkinleştirilmiyor.

İşlemci seviyesindeki bu açık, Amazon EC2, Azure ve Google CE gibi bulut bilişim sağlayıcılarını ciddi biçimde etkileyecek. Microsoft, bulut hizmeti Azure'un 10 Ocak'ta bakım ve yeniden başlatmalardan geçeceğini duyurdu. Bunun söz konusu güvenlik açığını kapatmaya yönelik yamayı yüklemek için yapılacağı söyleniyor. Amazon ise müşterilerine bu Cuma büyük bir güvenlik güncellemesi yapacağına dair eposta gönderdi.

Açıktan etkilenen sistemler arasında Microsoft Windows, 64-bit macOS sürümleri ve Linux var. Linux topluluğu buradan ulaşılabilen bir yamayı yayınlamış durumda, Microsoft'un yamasının ise Salı yamalarıyla birlikte gelmesi bekleniyor. Hızlı-halkadaki Insider'lar, yamayı geçen sene Kasım ve Aralık aylarında aldılar.

Anahtar Kelimeler:
IntelWindowsKasma
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.